Колико је данас значајно имати доброг суши мајстора у тиму, знају и престонички ресторани, и то не само они усмерени на кухињу из Азије и Јапана, већ и на интернационалне специјалитете.

Огласи за посао у којима се траже суши мајстори непрестано расту, а у овом моменту, један ланац ресторана тражи чак осам стручњака. Потребно је да добро познајете јапанску кухињу барем две године, да сте педантни и посвећени, а зарада иде од 120.000 до чак 180.000 динара.

Такође, један домаћи послодавац гарантује плаћене обуке, стабилан посао и стално напредовање, а уговор о раду је на пуно радно време.

Суши се, иначе, некада спремао тако што се риба увије у пиринач и онда се остављала да ферментише, чиме се продужавао њен рок трајања. Ипак, такав начин спремања захтева много више више времена, а суши који данас знамо - постао је нека врста јапанске брзе хране.

У Јапану, постоји израз Итамае, који се буквално односи на "уметника у кухињи". Мајстор за суши није само кувар, понекад је потребна деценија да би стекао статус "уваженог" у свом послу. Занимљиво је да је просечно трајање обуке за Итамаеа - око десет година.

Посао с храном не може да омане

У последње време, бити кувар је врло уносно занимање. И у нашем комшилуку траже ове експерте, такође за добру плату, која чак прелази 2.500 евра у Дубровнику.

Да је бизнис са храном генерално увек добра, исплатива идеја, потврђује и податак да су достављачи хране и радници за пултом у локалима брзе хране - такође коректно плаћени, у односу на просек у Србији.

Наиме, достављачима који могу да користе службено возило за посао, нуди се плата од 60.000 до 80.000 динара, док помоћни кувари у локалима који продају брзу италијанску храну, попут пасте, месечно могу да зараде око 530 евра.

(Курир/Телеграф Бизнис)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".