Најпопуларнија имена за девојчице у 2022. години

1. Софија - ово име означава врлину и божанску мудрост, многи свеци носили ово име, а данас је најпопуларније на свету.

2. Дуња - једно од најпопуларнијих старо-словенских имена у Србији и у земљама региона. Сматра се да је властито име Дуња у старим временима, најчешће давано оним девојчицама које су рођене у месецу мају или јуну, јер су то календарски месеци када цветају стабла дуње. Такође, плод дуње је од прастарих времена симбол здравља и лепоте, па су родитељи давали својој деци овакво име, како би пре свега све Дуње биле здраве, лепе, једре и веселе.

Фото: Профимедиа

 

3. Мила - Сматра се да је женско име Мила, старо српско и православно име, а са значењем "мила и драга", и да потиче од српског придева мио.

4. Теодора - Женски облик мушког имена Теодор. Име Теодор потиче из грчког "Theodoros" изведено од theos (Бог) и doron (дар) у значењу "дар божији". По народној традицији давало се детету кога су родитељи дуго и жељно очекивали, па има га напокон Бог дао.

5. Сара - Име хебрејског порекла са значењем- кнегиња, владарица, жена високог ранга. У Библији је Сара жена Аврамова. Ово име значи и "она која доноси срећу, весела и радосна".

Фото: Профимедиа

 

6. Милица - Име Милица је наше домаће, старо словенско име, и као што и само име говори, значење је – мила и драга.

7. Тара - Порекло имена Тара се најчешће повезује са именом планине Таре у Србији, односно именом реке Таре у Црној Гори и Босни и Херцеговини, па се може превести као – особа која је стамена или пак која је лепа као поменута река или планина.

8. Уна - пореклом од латинске речи "una", а има значење – једна; једина; уникатна; јединствена.

9. Нађа - оно представља изведеницу или тачније хипокористику, те умањеницу, од честог женског личног имена Надежда или варијанту од имена Нада.

10. Николина - као и његов мушки парњак, ово име има значење победа; успех; освајање.

Најпопуларнија имена за дечаке у 2022. години

1. Лука - мушко име грчког порекла изведено од грчке ријечи "luks" што значи "светлост

2. Лазар - Име потиче из старохебрејског "el azar", изворно из арамејског "azarya" у значењу "Бог је помоћ".

3. Василије - Постоје две потенцијалне етимолошке хипотезе о пореклу имена Василије: Према првој теорији, мушко име Василије, пореклом је из грчког језика односно потиче од речи "basileios", која има значење – царско; краљевско; племићко; владарско. Друга теорија о пореклу имена Василије, претпоставља да име потиче од енглеске речи "basil", која значи име биљке босиљак или басилика.

Фото: Профимедиа

 

4. Стефан - Име Стефан је грчког порекла, изведено од грчке речи стефанос што значи круна или венац.

5. Алекса - Варијанта имена Александар, Алексије. Име потиче од грчког имена Александрос са значењем "заштитник људи".

6. Богдан - "дат од Бога", "Богом-дан", "Божији дар".

7. Вук - пренесено значење имена је – "онај који је велики борац и храбра особа", "онај који је заштитник слабијих", "онај коме није добро бити непријатељ".

8. Филип - Потиче из грчког "Philippos" у значењу "љубитељ (пријатељ) коња"

9. Михајло - Претпоставља се да је име пореклом из старо-хебрејског језика, те да потиче од имена "Micha΄el", а што у буквалном преводу значи- онај који је као Бог.

10. Вукашин - Варијанта имена "Вук". Старославенско име изведено из именице "вук" - "дерикожа". У прошлости када се још веровало да реч има дејство магије, давало се мушком детету у функцији застрашивања злих духова који се клоне опасних звери.

Фото: Профимедиа

 

Ако је судити по листи имена која ће бити најпопуларнија у 2022. години, у породилиштима широм Србије на свет ће најчешће долазити девојчице по имену Миа и дечаци који ће носити име Реља.

Будући родитељи изјаснили су се да ће се, уколико добију девојчицу, најчешће опредељивати за кратка имена. Миа је на врху листе, а за њом следе Ема, Мила, Ела, Лара, Лина, Софија, Хана, Ана, Леа. Све више трудница се изјаснило да би ћерки дало традиционално име Наталија.

Кад је реч о дечацима, најпопуларнија имена у 2022. години биће, осим Реље, још и Матео, Ноа, Емил, Леон, Тео, Матија, Филип, Никола, Данијел и Лука.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, доста људи је изјавило да би волело да им дечак носи име Драган, а често су се водили и расправе о томе где су нестала она стара, традиционална имена.

Било како било, нове генерације родитеља прате нове трендове, а у гомили кратких и страних имена сигурно ће се наћи и нека Љубица, Даница, Милан, Петар или Сава.

(Блиц жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".