Najpopularnija imena za devojčice u 2022. godini

1. Sofija - ovo ime označava vrlinu i božansku mudrost, mnogi sveci nosili ovo ime, a danas je najpopularnije na svetu.

2. Dunja - jedno od najpopularnijih staro-slovenskih imena u Srbiji i u zemljama regiona. Smatra se da je vlastito ime Dunja u starim vremenima, najčešće davano onim devojčicama koje su rođene u mesecu maju ili junu, jer su to kalendarski meseci kada cvetaju stabla dunje. Takođe, plod dunje je od prastarih vremena simbol zdravlja i lepote, pa su roditelji davali svojoj deci ovakvo ime, kako bi pre svega sve Dunje bile zdrave, lepe, jedre i vesele.

Foto: Profimedia

 

3. Mila - Smatra se da je žensko ime Mila, staro srpsko i pravoslavno ime, a sa značenjem "mila i draga", i da potiče od srpskog prideva mio.

4. Teodora - Ženski oblik muškog imena Teodor. Ime Teodor potiče iz grčkog "Theodoros" izvedeno od theos (Bog) i doron (dar) u značenju "dar božiji". Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali, pa ima ga napokon Bog dao.

5. Sara - Ime hebrejskog porekla sa značenjem- kneginja, vladarica, žena visokog ranga. U Bibliji je Sara žena Avramova. Ovo ime znači i "ona koja donosi sreću, vesela i radosna".

Foto: Profimedia

 

6. Milica - Ime Milica je naše domaće, staro slovensko ime, i kao što i samo ime govori, značenje je – mila i draga.

7. Tara - Poreklo imena Tara se najčešće povezuje sa imenom planine Tare u Srbiji, odnosno imenom reke Tare u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa se može prevesti kao – osoba koja je stamena ili pak koja je lepa kao pomenuta reka ili planina.

8. Una - poreklom od latinske reči "una", a ima značenje – jedna; jedina; unikatna; jedinstvena.

9. Nađa - ono predstavlja izvedenicu ili tačnije hipokoristiku, te umanjenicu, od čestog ženskog ličnog imena Nadežda ili varijantu od imena Nada.

10. Nikolina - kao i njegov muški parnjak, ovo ime ima značenje pobeda; uspeh; osvajanje.

Najpopularnija imena za dečake u 2022. godini

1. Luka - muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke riječi "luks" što znači "svetlost

2. Lazar - Ime potiče iz starohebrejskog "el azar", izvorno iz aramejskog "azarya" u značenju "Bog je pomoć".

3. Vasilije - Postoje dve potencijalne etimološke hipoteze o poreklu imena Vasilije: Prema prvoj teoriji, muško ime Vasilije, poreklom je iz grčkog jezika odnosno potiče od reči "basileios", koja ima značenje – carsko; kraljevsko; plemićko; vladarsko. Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči "basil", koja znači ime biljke bosiljak ili basilika.

Foto: Profimedia

 

4. Stefan - Ime Stefan je grčkog porekla, izvedeno od grčke reči stefanos što znači kruna ili venac.

5. Aleksa - Varijanta imena Aleksandar, Aleksije. Ime potiče od grčkog imena Aleksandros sa značenjem "zaštitnik ljudi".

6. Bogdan - "dat od Boga", "Bogom-dan", "Božiji dar".

7. Vuk - preneseno značenje imena je – "onaj koji je veliki borac i hrabra osoba", "onaj koji je zaštitnik slabijih", "onaj kome nije dobro biti neprijatelj".

8. Filip - Potiče iz grčkog "Philippos" u značenju "ljubitelj (prijatelj) konja"

9. Mihajlo - Pretpostavlja se da je ime poreklom iz staro-hebrejskog jezika, te da potiče od imena "Micha΄el", a što u bukvalnom prevodu znači- onaj koji je kao Bog.

10. Vukašin - Varijanta imena "Vuk". Staroslavensko ime izvedeno iz imenice "vuk" - "derikoža". U prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se muškom detetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri.

Foto: Profimedia

 

Ako je suditi po listi imena koja će biti najpopularnija u 2022. godini, u porodilištima širom Srbije na svet će najčešće dolaziti devojčice po imenu Mia i dečaci koji će nositi ime Relja.

Budući roditelji izjasnili su se da će se, ukoliko dobiju devojčicu, najčešće opredeljivati za kratka imena. Mia je na vrhu liste, a za njom slede Ema, Mila, Ela, Lara, Lina, Sofija, Hana, Ana, Lea. Sve više trudnica se izjasnilo da bi ćerki dalo tradicionalno ime Natalija.

Kad je reč o dečacima, najpopularnija imena u 2022. godini biće, osim Relje, još i Mateo, Noa, Emil, Leon, Teo, Matija, Filip, Nikola, Danijel i Luka.

Foto: Profimedia

 

Međutim, dosta ljudi je izjavilo da bi volelo da im dečak nosi ime Dragan, a često su se vodili i rasprave o tome gde su nestala ona stara, tradicionalna imena.

Bilo kako bilo, nove generacije roditelja prate nove trendove, a u gomili kratkih i stranih imena sigurno će se naći i neka LJubica, Danica, Milan, Petar ili Sava.

(Blic žena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".