Број зараза међу старијом популацијом је у порасту, зато са фазом заостатка очекујемо повећање хоспитализација, рекла је на конференцији за новинаре у суботу епидемиологиња Нушка Чакш Јагер из словеначког Института за јавно здравље (НИЈЗ).

Додала је како је целој ЕУ због доминантне омикрон варијанте пренос зараза изузетно велик, што оптерећује здравствене системе и смањује функционалност друштва.

- У Словенији још нисмо на зеленој грани иако се код омикрона региструје мање тежих облика болести, но код нас у Словенији је 14-дневна инциденција заражених знатно изнад просека ЕУ-а - рекла је Чакш Јагер која у НИЈЗ-у води сектор за заразне болести, те такво стање приписала исподпросечној процепљености популације.

Студије показују да вакцине ипак штите од тежих облика болести, упозорила је и позвала оне који се још нису вакцинисали да то што пре улине, а оне који су вакцинисани основним дозама, да приме и бустер дозу, преноси Хина.

НИЈЗ процењује да су у Словенији тренутно активно заражене 197.304 особе, што је 2335 случајева више него дан раније, а 14-дневна инциденција је повећана за 110 заражених и тренутно износи износи 9.361.

Број ковид пацијената који су хоспитализовани са јучерашњих 779 је смањен на 746, док је 133 на интензивној нези.

У протекла 20 часа, број умрлих од последица ковида 19 повећао се на 5.959.

(Новости)

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".