У вртићима се, како кажу родитељи, појавила варичела, која додатно утиче на пражњене дечијих група, јер због ње деца из колектива морају да изостану минимум три недеље.

Како педијатри кажу, у овом периоду године деца највише бораве у затвореном простору и имају највише контакта, па се ова вирусна инфекција лако шири.

- Варичела или овчије богиње су вирусна осипна грозница која се најчешче јавља у дечијем узрасту - каже  спец. др мед. Аленка Бојић. - Инфекција се преноси капљичним и ваздушним путем или директним контактом са везикулама, то јест, променама на кожи.

Симптоми и лечење варичела
 

Према речима др Бојић, инкубација, односно, време од контакта до евентуалног испољавања болести траје до 21 дан.

- Највећа контагиозност је два дана пре појаве оспе и траје све време док оспа избија и док не пређе у красте. Болест најчешће почиње повишеном телесном температуром, која мозе бити умерено повишена, висока, а мозе и изостати - објашњава докторка Бојић.

Како каже, након скока температуре и појаве неспецифичних знакова болести као сто је умор, губитак апетита, долази до појаве оспе и то најчешће најпре у пределу главе, лица, трупа...

- Оспом је захваћено цело тело, може да се јави и у усној дубљи, на вежњачи ока, у пределу гениталија. Оспа пролази кроз одређене стадијуме од макуле,везикуле и на крају красте. У исто време на кожи се могу наћи сви стадијуми оспе, која је, у већини случајева праћена сврабом - истиче др Аленка.

Овчије богиње најчешће лакше обољење
 

Докторка Бојић објашњава да се дијагноза поставља клиничким прегледом, а да је лечење углавном симптоматско и усмерено је на обарање телесне темпертуре, сузбијање свраба.

- На тржишу постоје разни препарати који помажу када је сузбијање свраба у питању. Такође је веома битно и одржавање личне хигијене, што подразумева и купање. Постоје и антивирусни лекови, али они се не примењују у свакодневној пракси већ су резервисани за теже форме болести - каже за наш портал др Аленка.

Бојић наглашава да су овчије богиње најчешће лакше обољење, а компликације у виду секундарне бактеријске инфекције, упале плућа, енцефалитиса, тромбоцитопеније...итд су ретке, нарочити код здраве деце.

- Против варичеле постоји и вакцина која се даје у две дозе, која код нас јос увек није ушла у масовну примену. Савет родитељима је да при појави оспе дете изолују, јаве се изабраном лекару на преглед и склоне из колектива на период до три недеље  - закључила је спец. др мед. Аленка Бојић.

Планира се обавезна вакцинација
 

Подсетимо, епидемиолог др Бранислав Тиодоровић је у јуну прошле године рекао да Србија планира да уведе обавезну вакцинацију деце против варичела.

- У Србији је за сада обавезно имунизовање против 11 заразних болести, а решено је да уведемо и против варичела. У САД, Канади, Аустралији деца се одавно вакцинишу против варичела и нема никаквих проблема - казао је тада проф. др Тиодоровић.

 

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".