На њој су учествовали представници тадашње власти у Србији и косовских Албанаца, уз присуство међународних званичника. Конференцију је трајала до 23. фебруара, а иницирала ју је Контакт група, са Кристофером Хилом из Сједињених Америчких Држава на челу, Борисом Мајорским из Русије и Волфгангом Петричем из Европске уније.

Делегацију Косова предводили су Ибрахим Ругова, Хашим Тачи, Едита Тахири и Фехми Агани, а српску страну представљали су Ратко Марковић и Никола Шаиновић.

Након 17 дана преговори су неуспешно завршени, због чега је Контакт група донела одлуку да се наставе 15. марта у Паризу, међутим, и друга рунда преговора завршена је без резултата после 4 дана.

Трећа рунда преговора одржана је 22. марта, а тадашњи специјални изасланик САД Ричард Холбрук није успео да убеди тадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића да прихвати понуђени споразум о Косову, који је практично значио препуштање Косова. Након тога, два дана касније НАТО снаге отпочеле су бомбардовање Југославије.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

 

 

Никола Шаиновић, некадашњи премијер Србије и потпредседник Владе Југославије који је сведок догађаја у Рамбујеу, присетио се тог периода.

- Пре Рамбујеа, најважнији догађај је био то што је Америка променила страну унутар албанске стране. Напустили су Ругову и његову ненасилну политику и прешли на ОВК. Доказ за то је састанак Холбрука са брадатим припадником ОВК у селу Јуник. Тада се Америка определила да уместо политичког процеса ка независности Косова, што је био правац Ругова, изабере оружани пут ка независности Косова, што је био ОВК. Тај пут траје и данас - испричао је он. Како каже, у Рамбујеу се од Југославије тражило да прави споразум са НАТО и да дозволи да НАТО трупе дођу на територију целе Југославије.

- Тражили су да дамо ваздушни простор, аеродроме, луке, све живо, а тражили су и право да лише слободе кога год желе и изведу пред одговарајуће службе. То је класична окупација, која је по томе што су нам нудили требало да траје три године. А онда је за три године требало да се реши питање Косова у складу са вољом народа, а то би значио референдум међу Албанцима, они би гласали за независност. Требало је да ми једним потписом то аминујемо. Ми смо то одбили, наравно. То не бисмо ни данас прихватили - истакао је наш саговорник, и додао:

- Ултиматум смо одбили, они су нас бомбардовали. Рат је завршен резолуцијом 1244, у којој пише све оно што је био наш минимум, црвена линија коју смо рекли у Рамбујеу. То је значило разоружавање ОВК, останак наших трупа на Косову. Зашто је требао рат ако су нам након три месеца дали оно што бисмо ми прихватили и у Рамбујеу? Што нам нису дали 1244 у Рамбујеу? Очигледно је да одговор лежи у томе што су се определили за ОВК, рат им је био потребан. Када су увидели да војно не могу да постигну циљ, онда су нам дали 1244. Они су сами показали да је Рамбује неприхватљив. Све је то била америчка политика. Да је Рамбује био добар и спроводив, не би ни било 1244. Ни данас Рамбује не би могао да буде потписан јер би променио српску историју.

Шаиновић истиче да је често слушао приче да се бомбардовање могло избећи.

- Није могло, јер није било никаквог разговора у Рамбујеу. Добили смо папир у ком није могла да се промени ни граматичка грешка. Неко вам тражи да потпишете окупацију и давање Косова, а друга опција је - бомбардујем те да ти одузмем Косово. То једноставно није било прихватљиво - закључио је он.

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".