Џонсон је у свом ауторском тексту објављеном у лондонском "Тајмсу" изјваио да Британија размишља о распоређивању борбених авиона "тајфун" и ратних бродова Краљевске морниарице, са циљем да се заштити југоисточна Европа.

Он је најавио да ће британски министар одбране Бен Волас и министарка спољних послова Лиз Трас посетити Москву, преноси Ројтерс.

- Британске санкције и друге мере биће спремне у случају било каквог руског напада - изјавио је Џонсон.

- Влада ће тражити од парламента нова овлашћења за санкционисање ширег спектра руских појединаца и ентитета, укуључујући све компаније које су повезане са руском државом или послују у сектору који је стратешки важан за Кремљ - наводи британски премијер.

Он додаје да Уједињено Крајевство планира појачати НАТО алијансју у Естонији, предвођена Британијом.

- Поздрављам изјаву Немачке да ће пројекат Северни ток 2 бити преиспитан у случају напада - написао је Џонсон у тексту.

Јуче је одржан састанак између америчког председника Џозефа Бајдена и немачког канцелара Олафа Шолца, а након разговора, Бајден је навео да ће гасовод "Северни ток 2" бити стављен ван употребе у случају руског напада.

Немачки лидер није потврдио планове за "Северни ток 2", али истиче да има јединствен приступ Украјини, Русији и санкцијама као и Бајден.

Запад оптужује Русију да планира инвазију на Украјину, док Москва то негира, сматрајући да Запад тражи изговор како би се НАТО проширио ка истоку.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".