Тада двадесетдвогодишња Радојка покупила је четири од шест признања на 10. по реду фестивалу у Сплиту, а сви су говорили да не памте такво одушевљење публике извођењем овог шлагера.

Иако је била млада нада домаће музике, Шверкова никада није достигла славу какву је несумњиво заслужила.

Једном приликом причала је о свом дружењу са славним музичарем Дејвидом Боувијем ког је два пута победила у музичким такмичењима: у Фиренци и на Малти.

- Сећам се да смо сви били смештени у дворцу, а била су посебна правила, било је то специфично. Због очувања баштине и свих вредности нисмо смели улазити у обући "споља", односно у оној у којој смо били изван дворца. Сви смо добили обућу за ходање у дворцу. Некима је, с обзиром на навике, то било мало чудно. Дејвид је тамо био са вереницом Енџи, али нису се истицали - рекла је она својевремено за 24сата.хр.

Како је рекла, дружење са њима било је предивно, а заједно су спашавали и неке мачиће.

Наиме, како је певачица испричала за поменути медиј, док су причали о музици чули су тихо мјаукање. Када су погледали шта је, видели су мајку несрећних мачића и одмах се договорили како ће их спасити тако изгладнеле.

У дворцу у ком су важила тако строга правила није било лако старати се о мачићима, па су им кришом носили млеко. Ипак, нису их ту оставили када су одлазили.

- Прошверцовали смо их у дворац, пазили на њих, а кренули су с нама и на пут. Заједно смо ишли авионом, а у торбе смо сакрили мачиће и прошверцовали их. Мислим да је један отишао с музичаром из Холандије, а два је узео Дејвид - присетила се Радојка даље.

Фото: Архива Новости

 

 

Рекла је и како су морали да пазе да их стјуардесе не разоткрију, па мачиће нису смели да изваде из торбе. кришом су им “давали мало ваздуха”, а ова авантура додатно је зближила њу и Боувија.

Наставили су да се чују и касније, слали су писма једно другом, а често су и разговарали о тим мачићима.

- Били смо неко време у контакту, знао би Дејвид назвати, питао би ме како сам, звао ме да дођем у Лондон, а како сам волела рекламирати нашу обалу, тако сам ја њих звала да они дођу у Хрватску.

- Чак су и били заинтересовани, али на крају ипак ништа од тога није било. И он и ја градили смо своје каријере, он је отишао у Америку и ту се контакт изгубио. Али то је тако у тим уметничким круговима, а и ја сам била супруга и мајка - објаснила је певачица својевремено.

Како је рекла, тек касније је упознала другу страну Боувија, за ког се зна да је имао проблема са опијатима.

- Ја сам велики непријатељ таквих ствари, спадам у оне који никад нису тако нешто окусили. Нисам тад имала сазнања, али после, кад се открило да је имао проблема, као да је било нешто другачије, као да су имали некакав друкчији мирис - испричала је Шверко.

Дејвид Боуви је 31 годину након њиховог првог сусрета долазио у Загреб да одржи концерт и она је организаторима упутила молбу да се види са њим. Не зна се да ли је та молба дошла до њега, али до сусрета није дошло. Певачици је због тога било веома жао јер је сматрала да би то било лепо изненађње за њега.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".