Лавоврв је, након одржаног састанка са министарком спољних послова Велике Британије Лизом Трас у Москви, разговарао са новинарима и прокоментарисао сусрет са колегиницом.

Британска министарка Лиз Трас навела да је неопходне померање руске војске која се, недалеко од границе са Украјином, налази у великом броју, те ће се на тај начин показати озбиљност у намери да се смање тензије дипломатским путем.

У заједничком обраћању медијима са Лавровим, она је истакла да не види ниједан разлог за нагомилавање 100.000 руских војника у близини украјинско-руских граница, осим директних претњи Украјини.

- Уколико је Русија озбиљна у вези са дипломатијом, мора да помери те снаге и престане са претњама - рекла је она.

Фото: Јутјуб принтскрин/Тхе Телеграф

 

Лавор је данашњи састанак са Трас описао као разговор "немог са глувим", преноси Спутњик.

- Искрено, разочаран сам што је испао разговор немог са глувим. Чини се да слушамо, али не чујемо - прокоментарисао је руски министар.

Он додаје да најпрезниција објашњења Русијe су пала "на неприпремљено тло, отрпилике као што кажу да Русија чека да се земља заледи и постане као камен како би тенкови мирно прешли на украјинску територију".

- Чини ми се да су и наше британске колеге данас имале исто такво тло са којег су се бројне чињенице одбијале - говори Лавров, тврдећи да не разуме забринутост Запада због руских војних вежби унутар сопствених граница.

- Ми не желимо никоме да претимо, погледајте изјаве, нигде није било ниједне претње, нама прете - напомиње Лавров и додаје да Русија и Велика Бритнаија различито тумаче споразуме из Минска.

Лавров тврди да Западу украјински предсденик Зеленски служи као средство за избацивање Русије из равнотеже.

- Председник Зеленски позива да се не паничи, али, очигледно је нашим западним колегама потребан председник Зеленски само као инструмент како би се Русија избацивала из равнотеже и никог не интересује шта он тамо мисли и какве негативне последице све то има по Украјину, украјинску економију, украјински буџет, и како инвестиције беже из Украјине због свих тих јадиковања - саопштио је министар спољних послова Русије.

Москва има могућност да или успостави сарадњу са НАТО-ом или да настави са гомилањем војних снага недалеко од граница са Украјином.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Сматрам да Русија има јасан избор: Русија може ићи дипломатским путем и сарађивати са НАТО-ом како би осигурала европску безбедност или да настави пут који ми видимо, а то је повећање броја снага на граници са Украјином, што представља претњу.

"Северни ток 2" неће бити пуштен у рад уколико дође до "инвазије" Русије на Украјину, поновиила је Трас.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".