Омикрон сој, као и његова подваријанта стелт, тренутно су веома доминантни међу децом, која сад оболевају од вируса корона више него пре, кажу српски педијатри.

Фото: Архив Новости

 

Ипак, разлику између обичног омикрона и стелта, сагласни су, тешко је установити, а добра ствар у свему томе је та што тежих клиничких слика код малишана нема.

Педијатар др Саша Милићевић каже да је много деце с некарактеристичним симптомима.

Фото: Депозитфото

 

- Доста је деце с цурењем носа, гребањем грла, па и неким симптомима који личе на грип. Сигурно је да има доста деце са стелт варијантом. Вирус лако циркулише у вртићима јер деца мењају маскице, играју се, немогуће је испратити их - каже он и додаје да је клинички тешко разликовати омикрон и стелт, па чак и делту од омикрона и његов подсој код деце.

- Код одраслих имамо губитак мириса и укуса, а код деце не. Који год деца сој да имају, терапија је иста. Чињеница је да је вирус ослабио, а деца су и раније пролазила с лакшим клиничким сликама. Тек понеко дете има бронхитис или упалу плућа. Сада имамо више болесне деце, али с лаким симптомима. Чак имамо и мање постковид симптома откад постоји омикрон сој - каже др Милићевић.

Педијатар Дејан Јонев мишљења је да ма колико се стелт брзо ширио паралелно са обичним омикроном, бојазни за малишане нема јер је вирус изгубио на јачини.

Фото: Милена Анђела

 

- Искуство ми је од почетка показало да код деце имамо лаку клиничку слику, и ја нисам имао теже случајеве. Примећујем да је сада веома чест симптом код деце главобоља и температура, не висока, која траје дан-два. Дакле, нема температура које су високе или трају дуже. Код великог броја деце примећују се само клонулост и малаксалост, чак је кашаљ редак у последња два месеца - каже он и додаје да се ништа значајно није променило у симптоматологији.

- У петак сам десеторо деце послао на тестирање јер су им родитељи позитивни, па ће вероватно и та деца бити позитивна. Оно што приметимо у анализи крви и на основу чега их тестирамо јесте то да имају пад леукоцита, а високе гранулоците - каже др Јонев.

Подсетимо, утврђено је да се стелт за 50 одсто лакше и брже преноси од оригиналног омикрона, који је иначе важио за најзаразнији сој коронавируса који се појавио у претходне две године.

Он је дакле 1,5 пута лакше преносивији него обичан омикрон. Осим што не доводи до тежих симптома, није забележена ни повећана хоспитализација пацијената, али ни више смртних случајева у односу на оригинал.

Симптоми стелт омикрона се, према доступним информацијама, скоро уопште не разликују од оригинала.

- Бол у грлу

- Презнојавање током ноћи

- Главобоља

- Сузне очи

- Малаксалост

- Бол у мишићима и леђима

- Кашаљ

- Температура до 38 степени, али су чести случајеви и без ње

- Дијареја, могућа код деце и млађих

- Вртоглавице, јављају се појединачно

Начелница дечје клинике у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић наводи да је до јуче у овој установи било хоспитализовано двадесетак деце, што је знатно мање, готово упола, у односу на претходну недељу.

- У болници имамо 20-22 деце, од тога 40 одсто чине бебе, њих седам-осам. То су све дечица која нису животно угрожена, с лакшом клиничком сликом, који су код нас на праћењу и терапијама - рекла је она.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".