- Нема сигнала за деескалацију на терену или за смањење војника. Напротив, видимо војни раст, више борбених постројења, више способности - рекао је шеф НАТО-а Јенс Столтенберг у уторак после подне.

- Све је спремно за нови напад - додао је он.

Ових ће дана из Немачке у Литванију превремено бити пребачено 350 додатних војника. Онде појачавају мултинационалну борбену војску до 1.200 војника коју предводи Немачка. У Литванији ће тада бити укупно 900 немачких војника, преноси Die Welt.

Фото: Танјуг/АП/Википедија

 

 

"Инвазија и даље врло вероватна"

НАТО снаге ће такође бити распоређене у Румунији, Мађарској, Словачкој и Бугарској у блиској будућности, али ће вероватно бити под вођством националних оружаних снага. Такође, у Бугарску су послати бродови шпанске морнарице и авиони из Шпаније. Нова стратегија НАТО-а вероватно ће довести до љутитих протеста у Москви. Стручњаци страхују да би то чак могло да постане повод за рат руском председнику Владимиру Путину.

Према интерним информацијама из кругова НАТО-а, око 160.000 руских војника тренутно је распоређено у регији око Украјине. Инвазија је још "врло вероватна" и могла би да се догоди ускоро, рекла је британска министарка спољних послова Лиз Трус.

Америчке обавештајне службе тврдиле су да Москва разматра среду, 16. фебруара, као датум за војну акцију, али Москва то одлучно пориче.

Фото: Танјуг/АП/Профимедиа

 

 

"Ратови ретко почињу средом"

- Могу да вас уверим, што се Русије тиче, да ове среде неће бити напада. Неће бити ескалације ни у наступајућој недељи, нити у недељи после тога, нити у наредном месецу - рекао је за Welt руски велепосланик у ЕУ Владимир Чижов.

- Ратови у Европи ретко почињу у среду - додао је он.

Позвао је Запад да коначно узме у обзир сигурносне интересе Русије.

- Када износите оптужбе, посебно врло озбиљне оптужбе против Русије, такође имате одговорност за изношење доказа. Иначе је клевета. Па где су докази - запитао се Чижов.

Упркос напетостима и међусобним претњама, шеф НАТО-а Столтенберг види "разлог за опрезни оптимизам". То је оправдао сигналима из Москве да треба наставити потрагу за дипломатским решењем.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".