Случај 64-годишње жене представљен на научној конференцији у Денверу, такође је први који укључује матичне ћелије из крви пупчане врпце, што је нови приступ који може учинити лечење доступним већем броју људи, преноси Ројтерс.

Од када је примила крв из пупчане врпце за лечење акутне мијелоидне леукемије, карцинома који почиње у ћелијама које формирају крв у коштаној сржи, жена је била у ремисији и без вируса 14 месеци, без потребе за снажним третманима ХИВ-а познатим као антиретровирусна терапија.

Фото: АП

 

Два претходна случаја излечења десила су се код мушкараца који су примили одрасле матичне ћелије, које се чешће користе у трансплантацији коштане сржи.

- Ово је сада трећи извештај о излечењу у овим условима и први код жена које живе са ХИВ-ом - рекла је у изјави Шерон Левин, председница Међународног друштва за АИДС.

Случај је део веће студије коју подржавају САД, коју воде научници са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу (УЦЛА) и Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору, а циљ је да прате 25 особа са ХИВ-ом који су подвргнути трансплантацији матичних ћелија узетих из крви пупчане врпце за лечење рака и других озбиљних стања.

Пацијенти се током испитивања прво подвргавају хемотерапији да би убили канцерогене имуне ћелије, а лекари затим трансплантирају матичне ћелије од појединаца са специфичном генетском мутацијом, у којој им недостају рецептори које вирус користи да инфицира ћелије.

 

Научници верују да ове особе тада развијају имуни систем отпоран на ХИВ.

Левин је саопштила и да трансплантација коштане сржи није одржива стратегија за лечење већине људи који живе са ХИВ-ом, али да извештај, како је рекла "потврђује да је лек за ХИВ могућ и додатно јача коришћење генске терапије као одрживе стратегије за лек за ХИВ", наводи Ројтерс.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".