Шолц је, у обраћању граданима, истакао да је Русија данас еклатантно прекршила међународно право, да доноси патњу својим суседима, крши суверенитет и границе Украјине, и угрожава животе свом братском народу у Украјини.

- Тиме Русија доводи у питање мировни поредак на нашем континенту. Ово је Путинов рат. Путин је својим ратом направио велику грешку - подвукао је он.

Шолц је казао да је украјинском председнику исказао пуну солидарност Немачке.

Казао је да је сазвао Савет за националну безбедност како би одлучили о даљем деловању и позвао све немачке држављане да напусте Украјину због своје безбедности.

Казао је и да је председницу Бундестага замолио за заказивање ванредне седнице у недељу, на којој ће се обратити посланицима о ситуацији у Украјини.

Шолц је најавио и да ће се данас после подне, као председавајући Г7, заложити за јединствену снажну реакцију најснажнијих демократија света.

Немачка је, додаје, у тесној сарадњи са својим партнерима у НАТО и ЕУ и са њима ће одлучити о даљим тврдим санкцијама.

- Циљ санкција је да руском руководству ставимо јасно до знања да ће платити велику цену - поручио је канцелар Немачке.

Шолц је НАТО партнрима поручио да разуме њихове страхове и забринутост, и најавио да ће Немачка испунити своју обавезу пружања помоћи.

Такође је пренео да је са француским председником Емануелом Макроном предложио да се одржи састанак НАТО на нивоу шефова држава и влада.

На данашњем ванредном Самиту ЕУ у Бриселу, рекао је да ће се разговарати о даљим санкцијама.

- Ситуациа је веома озбиљна. Путина позивам да војни напад одмах заустави, да заустави крвопролиће и повуче у потпуност своје трупе из Украјине - закључио је Шолц.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".