Чех је победио Нолета у два сета, са 6:4, 7:6(4) и тако прекинуо сан српског аса да се у свом првом такмичарском наступу у 2022, години која је почела његовом депортацијом из Аустралије, домогне трофеја.

Весели је, по свим параметрима осим једног био аутсајдер: изван сто најбољих је на свету, изгубио је осам од 11 досадашњих АТП четвртфинала које је играо, укључујући три претходна, а више је био познат по разочарањима него подвизима у "белом спорту", иако му се предвиђала блистава будућност.

Онај параметар који није нимало аутсајдерски гласио је "Јиржи Весели је у овај меч ушао са бољим учинком од Новака Ђоковића у њиховим међусобним дуелима2, Јер, у једином досадашњем мечу, у Монте Карлу 2016, победио је Нолета са 6:4, 2:6, 6:4. Али, од тада је прошло баш много времена, па се мислило да ће силно мотивисани српски тенисер наставити силовито свој поход кроз Дубаи и преко ове препреке. Од тога "лако ће(мо), међутим, није било ништа.

Ђоковић је у првом сету муку мучио са сервисима ривала, а још више - са својим другим. Освојио је свега четири поена у 14 ситуација када је морао други пут да сервира и... То је био главни разлог што је поклекао тада.

У другом сету је, ипак, проблем био другачије природе. Ђоковић јесте подигао ниво своје игре, али не и довољно за тениски изузетно надахнутог ривала. Јер, оно што је леворуки Јиржи Весели радио, нарочито бекхенд ударцима, није било нимало наивно. Штавише, толико су фасцинантни били неки његови потези, да им је и Ноле аплаудирао. 

Ипак, имао је Ноле своје шансе. И на 5:3 за ривала, Ђоковић је дошао до брејк лопте, коју није искористио. И на 5:4, када је Весели сервирао

за победу, Новак је имао 15:40, па тек три, четири минута касније направио брејк. 

Ипак, када се подвукла црта, а она је на ред дошла у тај-брејку, испоставило се оно што је мало ко очекивао пре почетка меча: бољи јесте победио, али бољи овога пута није био Новак Ђоковић. Изгубио је и меч, а од следеће седмице и прво место на АТП листи.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".