Пао је у другој утакмици као домаћин славио са 95:79, а најконтроверзнији власник у Евролиги је веома страствено пратио овај дуел. 

У једном тренутку је чак и упалио цигарету у хали и пушио, што је забрањено на кошаркашким утакмицама, али од нервозе није могао да се обузда. Очигледно му се и може јер је власник клуба и у Атини за њега очигледно не важе сви закони и правила. 

 

 

 

 

 

Иначе, он се појавио у “ОАКА” арени по први пут после две године. Навијачи су га поздравили громогласним аплаузом при уласку у халу.

Поред њега је била и његова ћерка Деспина, која је мамила уздахе многих у хали атрактивном појавом.

Занимљиво, Јанакопулос је објављује и на свом Инстаграму, где често вежбају заједно, а она је веома популарна на ТикТоку, где објављује провокативне снимке.

Фото: Инстаграм принтскрин/дпг7000

 

Фото: Тикток принтскрин/деспинагианнакопоулоуу

 

Фото: Тикток принтскрин/деспинагианнакопоулоуу

 

Ко је Димитриос Јанакопулос

Јанакопулос је рођен 1974. године у Атини, а имао је ту срећу да му је отац био Павлос Јанакопулос, један од најболгатијих људи у Грчкој. Једна од највећих фармацеутских компанија је била у његовом власништву, а новац је одлучио да уложи и у КК Панатинаикос. Када је Павлос преминуо, његов син је преузео улогу првог човека Панатинаикоса. Уместо трофејима, његова владавина је пропраћена бројним контроверзама.

Готово да нема пораза у Евролиги који његов тим доживи, а да у наредним сатима не осване Јанакопулосова порука за челнике овог такмичења. Слична је ситуација и у домаћем првенству, где је Олимпијакос годинама успешнији клуб. Али, кренимо редом.

Свађа са Обрадовићем и куповина Партизана

За највеће успехе Панатинаикоса се везује име Жељка Обрадовића, који је правио чуда са Атињанима. Ипак, 2012. је актуелни тренер Партизана напустио Грчку, што му Димитриос није опростио. Није пропуштао шансу да "боцне" Обрадовића када год је могао, а својевремено је тренера из Чачка упоредио са патлиџаном, алудирајући на боју Жељковог лица, када његов тим не игра добро.

– Пре две недеља када је Фенер (који поштујем као клуб) изгубио меч, поставио сам патлиџан на лице вашег тренера кога мрзим из познатих разлога. Патлиџан је љубичасте боје и у Грчкој се то каже мелицани што у буквалном преводу значи љубичасто. То ни на који начин није увреда за ваш тим... То је шала која постоји у Грчкој за боју лица коју ваш тренер има када је љут или узнемирен. Видео сам да сте пре неколико дана после победе против Панатинаикоса постављали патлиџане. Ово сам прихватио као део спортскг хумора – написао је Јанакопулос на Инстаграму.

Ипак, ситуација је поправљена 2018. године, када су Фенербахче и Обрадовић гостовали Панатинаикосу, на меморијалном турниру у част његовог оца, Павлоса.

Фото: Профимедиа

 

– Хвала на позиву. За мене лично ово је веома посебно јер сам провео 13 година са Павлосом и његовом породицом. Урадио је много за европску кошарку, а не само за Панатинаикос. Он ме је научио многим стварима. Говорио је сам о животу, о вредности живота и ствари које сам говорио само са блиским особама. Не могу да изразим осећања, али сам веома срећан што сам овде – рекао је Обрадовић.

Када смо већ код Партизана, треба истаћи и његову чувену изјаву из 2018. године, када је Јанакопулос изјавио да је желео да купи Партизан, а затим је објаснио и зашто до тога није дошло.

 – Партизан је велики клуб, навијам за њих у АБА лиги. Био сам спреман да га купим пре две године, међутим неки људи су тражили паре испод стола, па је ствар нажалост пропала – открио је Јанакопулос за Дневну дозу кошарке.

Афера "црвене танге"

Као што је познато, утакмице Панатинаикоса и Олимпијакоса су увек пуне тензије, а претходних година су многе од њих завршене после прекида, за "зеленим столом", или након што утакмица траје преко три, четири сата. У једној од таквих, Паната је изашла као победник.

Година је поново 2018, а овај пут је у питању полуфинале Купа Грчке. ПАО је имао 40-25 предност почетком треће деонице, када је тим из Пиреја, незадовољан суђењем, напустио терен. 

У наставку скандала, Јанакопулос је пришао клупи највећег ривала и тамо оставио црвене танге, као јасну поруку Олимпијакосу и њиховим власницима. Kaко је то изгледало можете погледати на ЛИНКУ.

– То је недопустиво! Побеђујеш или губиш на паркету. Исгледа да немају да дају плате играчима, бацили су пешкир и сад кажу да им судије не ваљају. Можда фамилија Ангелопулос жели да напусти Олимпијакос, па хоће све да свале на судије – рекао је том приликом Јанакопулос.

Препуцавања са Евролигом

Нема већег противника Евролиге од Јанакопулоса, а упркос неким наводима и претњама да ће Паната иступити из овог такмичења, према очекивању, то се никада није десило. Али то не значи да није било сукоба. Најзанимљивији свакако 2018. године, када су "зелени" испали из даљег тока такмичења у Евролиги.

– Чињеница да си постигао свој циљ у намери да избациш Панатинаикос, кроз твој намештени систем у спрези са судијама, не значи да си се извукао. Сада ће притисак због свега што је у вези са судијама, неадекватних дугогодишњих пословних резултата, због твојих независних судија и начина пословања, бити још јачи и константнији. Све док не подесеш оставку или будеш отпуштен – рекао је Јанакопулос тада за Бертомеуа. Такође, слику некадашњег председника Евролиге и Луиђија Ламонике је поставио на Инстагра, заједно са прецртаним главама, а за све то је добио казну од годину дана забране присуствовања евролигашким мечевима.

Иако се мало примирио у последњих пар година, Димитрис је наставио да провоцира челнике такмичења. Занимљиви су били и његови коментари после туче у Мадриду, на мечу Реала и Партизана.

– Као особа која је платила 1.700.000 евра личних, а не клупских казни, због мог инстаграм налога и наводних увреда на рачун Евролиге. Како да се осећам данас када сви на свету смеју европској кошарци због оног што се десило на утакмици Реал – Партизан? Шта сада да радим? Како да се осећам? Да ли ико у Евролиги или Дисциплинској комисији размишља о томе? Коју ми поруку шаљете? Следећи пут нећу псовати, нећу исмевати, него ћу почети да ударам људе. Да ли је то порука коју ми нудите овим казнама за јучерашње догађаје? У оно доба 250.000 људи је пратило мој инстаграм налог. Оно што знам, Евролигу гледају милиони људи, 20-50-100 милиона широм света. Мислим да нешто овде није у реду – рекао је први човек Панатинаикоса.

БОНУС ВИДЕО:

(Телеграф, Спортал)