После серије циклона који су прешли преко западне и северне Европе и условили орканске ударе ветра и поприлично штете у наредном периоду у том делу Европе доћи ће до повећања ваздушног притиска и стабилизације времена.

Ово поље високог ваздушног притиска услед продора хладног ваздуха у источну и јужну Европу ће ојачати и померити се на исток. Истовремено, изнад источне и југоисточне Европе доћи ће до формирања и развоја виснског циклона, који ће у овим пределима понегде донети право зимско време са доста снега.

Висински циклон који ће се формирати у области Црног мора условиће изнад наших предела источно и североисточно струјање у склопу кога ће кружити влажан и хладан ваздух.

Метеоролог Иван Ристић каже да нас нарадних дана очекује велика промена времена.

Фото: Танјуг

 

 

- Од суботе 26. фебруара у Србији осетнија промена времена. Преовлађиваће облачно и хладно повремено са падавинама. Са захлађењем снег се очекује и у нижим пределима западне, централне и јужне Србије - истиче метеоролог Ристић.

Снег могућ и у Београду

У понедељак, 28. фебруара, има услова за појаву снега у северним крајевима и Београду. Ветар слаб и умерен на планинама повремено појачан северни.

- Почетком марта постепена стабилизација времена, али ће се задржати и даље хладно време за ово доба године, биће и даље услова за појаву снега и јутарњих мразева, посебно тамо где ће се поново формирати снежни покривач - каже Ристић.

Максималне температуре у већини нижих предела почетком марта биће од 5 до 10 степени Целзијуса, а на планинама од -5 до 0 степени Целзијуса, што је испод вишегодишњег просека за ово доба године.

Све у свему почетак марта у знаку баба Марте, више ће личити на зиму него на пролеће које у метерологији почиње 1. марта.

Метероролог Ристић истиче да се и раније дешавало да почетак марта више личи на почетак јануара и да буде чак и јаких мразева и доста снега.

Најтоплији март

Максимална температура за март за Београд била је 30 степени 30.3.1950.док је максимална температура за прву половину марта била 8.3.1920. године и износила је 26.8Ц.

Сличне вредности биле су и 12.3.2020. године и температура је тада износила 25.5Ц.

Снег у марту

Занимљиво је да је максимална висина снега за март у скорије време, 2020. године била 11цм и то 25.3.2020, док је почетак марта био јако топао.

Максимална висина снега за март икада у Београду је забележена је 17.03.1962 године и износила је 44 цм.

Минимална температура у марту била је 4.3.1890.године и тада је измерено чак -16.3 Ц.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".