Posle serije ciklona koji su prešli preko zapadne i severne Evrope i uslovili orkanske udare vetra i poprilično štete u narednom periodu u tom delu Evrope doći će do povećanja vazdušnog pritiska i stabilizacije vremena.

Ovo polje visokog vazdušnog pritiska usled prodora hladnog vazduha u istočnu i južnu Evropu će ojačati i pomeriti se na istok. Istovremeno, iznad istočne i jugoistočne Evrope doći će do formiranja i razvoja visnskog ciklona, koji će u ovim predelima ponegde doneti pravo zimsko vreme sa dosta snega.

Visinski ciklon koji će se formirati u oblasti Crnog mora usloviće iznad naših predela istočno i severoistočno strujanje u sklopu koga će kružiti vlažan i hladan vazduh.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da nas naradnih dana očekuje velika promena vremena.

Foto: Tanjug

 

 

- Od subote 26. februara u Srbiji osetnija promena vremena. Preovlađivaće oblačno i hladno povremeno sa padavinama. Sa zahlađenjem sneg se očekuje i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije - ističe meteorolog Ristić.

Sneg moguć i u Beogradu

U ponedeljak, 28. februara, ima uslova za pojavu snega u severnim krajevima i Beogradu. Vetar slab i umeren na planinama povremeno pojačan severni.

- Početkom marta postepena stabilizacija vremena, ali će se zadržati i dalje hladno vreme za ovo doba godine, biće i dalje uslova za pojavu snega i jutarnjih mrazeva, posebno tamo gde će se ponovo formirati snežni pokrivač - kaže Ristić.

Maksimalne temperature u većini nižih predela početkom marta biće od 5 do 10 stepeni Celzijusa, a na planinama od -5 do 0 stepeni Celzijusa, što je ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Sve u svemu početak marta u znaku baba Marte, više će ličiti na zimu nego na proleće koje u meterologiji počinje 1. marta.

Meterorolog Ristić ističe da se i ranije dešavalo da početak marta više liči na početak januara i da bude čak i jakih mrazeva i dosta snega.

Najtopliji mart

Maksimalna temperatura za mart za Beograd bila je 30 stepeni 30.3.1950.dok je maksimalna temperatura za prvu polovinu marta bila 8.3.1920. godine i iznosila je 26.8C.

Slične vrednosti bile su i 12.3.2020. godine i temperatura je tada iznosila 25.5C.

Sneg u martu

Zanimljivo je da je maksimalna visina snega za mart u skorije vreme, 2020. godine bila 11cm i to 25.3.2020, dok je početak marta bio jako topao.

Maksimalna visina snega za mart ikada u Beogradu je zabeležena je 17.03.1962 godine i iznosila je 44 cm.

Minimalna temperatura u martu bila je 4.3.1890.godine i tada je izmereno čak -16.3 C.

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".