Када је дошло до ерупције Везува, на југу Апенинског полуострва, нико није ни могао сањати да ће се то претворити у једну од највећих трагедија  које су задесиле човечанство. Катастрофа у којој је, како тврде бројни научници, погинуло преко 10.000 становника, мушкараца, жена и деце.

Становници Помпеје, као и многих других градова на Апенинском полуоству, веровали су да је вулкан угашен и да су подрхтавања тла само спорадична дешавања. Неретко су такве појаве биле везане за божанства која су пројављиваља људима судбину или неке битне догађаје.

Како наводи Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту, ерупција је почела већ око подневних часова. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ. На Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом.

 

Фото: Танјуг/АП

 

 

„Облак“ о којем је Плиније Млађи писао данас је познат као пирокластични облак који се састоји из прегрејаних гасова, пепела и камења које вулкан избацује. Плиније уједно описује и да је ерупција била праћена земљотресом и великим таласањем мора, што је данас познато као „цунами“.

Његов стриц, Плиније Старији, хтео је да прати догађаје из брода али је своју знатижељу платио животом и нађен је мртав на плажи у Стабији. Вероватно се тамо угушио.

 

Фото: Јутјуб принтскрин/ НБЦ њуз

 

 

Дубок слој пепела покрио је два града у подножју вулкана и њихова имена су била заборављена. Херкуланеум је био откривен 1738. године а Помпеја 1748. године. Од тога доба извршени су велики археолошки радови и откривено је много зграда са зидним сликама. За положај града се знало још 1599. године, али је требало још 150 година да започну археолошка истраживања. Године 1860. у истраживање се укључио Ђузепе Фјорели.

У време првих ископавања нађене су шупљине у слоју пепела које су садржале људске остатке. Ђузепе Фјорели је дошао на идеју да ове шупљине испуни гипсом и тако су добијени верни отисци Помпејаца који нису стигли да побегну од смртоносне опасности. На њиховим лицима се јасно види изненађење и погледи на ове одливке су јако шокантни.

Ево како изгледа читава реконструкција догађаја:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".