Руски председник Владимир Путин позвао је данас грађане да покажу љубав према отаџбини, неколико сати пре почетка парламентарних избора на којима не смеју да учествују главни противници Кремља и који ће се, упркос противљењу Кијева, одржати и на украјинској територији.

-Рачунам на ваш грађански осећај одговорности, промишљеност и љубав према отаџбини и да вам је стало да изаберете заступнике који ће радити за добро и за нашу вољену Русију, рекао је Путин у видео поруци објављеној на интернет страници Кремља.

Путин је поруку упутио из изолације, јер је у његовом окружењу идентификовано 10-ак случајева короне. Због тога би могао да гласа електронским путем, рекао је портпарол Кремља Димитриј Песков.

Избори парламентарни, регионални и локални почињу за неколико сати и трајаће три дана како би се смањио ризик од заразе коронавирусом.

Резултати се очекују у недељу после 20 сати по средњеевропском времену.

Право гласа има готово 180 милиона Руса, који бирају 450 заступника доњег дома парламента, Думе.

Интелигентно гласање

Савезници Наваљног позвали су у среду Русе да гласају за Комунистичку партију.

Његова кампања "паметног гласања" осмишљена је како би консолидовала гласове оних који се противе Јединственој Русији, која тренутно има три четвртине места у Доњем дому парламента и доминира руском политичком сценом.

Путин, који је на власти већ више од 20 година, водио је кампању на себи својствен начин, обећавши ванредну финансијску помоћ за 42 милиона пензионера, који су кључни део бирачког тела.

Украјина осудила одржавање руских избора на својој територији

Кијев је у четвртак осудио одржавање руских парламентарних избора на Криму који је Русија анектирала, као и учествовање на изборима становника проруског сепаратистичког истока Украјине.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба оценио је да је то кршење међународног права.

(Јутарњи лист)