Промене Устава ће ступити на снагу десет дана након објављивања у Службеном гласнику, а Белоруси су се изјаснили да се њима омогући да се на њиховој територији постави нуклеарно оружје.


Централна изборна комисија јуче је потврдила резултате референдума о промени Устава, коју је подржало 82,86 одсто гласача, подсећа ТАС С.

Нови устав омогућује нуклеарно оружје на белоруском тлу по први пут откако га се земља одрекла након распада Совјетског Савеза.

Запад је већ раније објавио да неће признати резултате референдума, који се одржава услед свеопштег обрачуна с белоруском опозицијом и противницима Лукашенковог режима. Према речима активиста за људска права, тренутно је у Белорусији више од хиљаду политичких затвореника.

Референдум је подстакао антиратне протесте у неколико градова. Најмање 290 особа је приведено, рекли су активисти за људска права.

Масовни протести избили су 2020. након спорних избора за које опозиција тврди да су били намештени. Након што је Лукашенко покренуо насилну акцију против демонстраната, протести су углавном утихнули.

- Ако (Запад) пребаци нуклеарно оружје у Пољску или Литванију, на наше границе, онда ћу се обратити Путину да врати нуклеарно оружје које сам дао без икаквих услова - рекао је Лукашенко.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".