Како се наводи, два спрата у објекту намењена су за боравак и преноћиште 120 верника, док ће један спрат делити библиотека са више од 50.000 књига и сала за предавања, прича за Танјуг игуман манастира Тумане Димитрије Плећевић.

Навео је да се комплекс гради искључиво од прилога верника и позвао све који су у прилици да помогну, како би се радови завршили у року у ком је предвиђено. Манастир Тумане, који се налази недалеко од Голупца, последњих неколико година привлачи велики број верника.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Како наводи игуман, манастир годишње посети око милион људи из свих крајева Србије и региона, а редови верника који чекају да се поклоне светим моштима највећи су током пролећа и лета. "Оживљавањем манастира добили смо 365 дана у години који су овде живи, нема периода у току године када народ не долази, лети је то интензивније када су људи на одморима ", рекао је игуман.

Такође, поред манастирске цркве, сви који дођу могу да посете испосницу светог Зосима, пећинску цркву из светитељевог времена у којој се молио, а која се налази у брдима, око километар изнад манастира, мини зоолошки врт, намењен најмађим посетиоцима, као и манастирску гостопримницу у којој не постоје цене за посетиоце.

Игуман каже да у манастиру борави 12 монаха и неколико часних сестара, те да свако од њих има своја задужења током динамичног дана, који увек почиње и завршава се богослужењем. " У манастиру је динамично. Дан почиње и завршава се богослужењем, између тога свако има своје послушање, треба примити велики број људи", истиче игуман.

Напомиње да је сваком човеку потребна вера и како би са успехом превазишао тешкоће које доноси савремени начин живота, а посебно у временима великих искушења и криза. "У овим временима када је све узело неки други мах, одвајањем једних од других, од природе и других својстава на које је човек навикао, ту је вера пресудна. Ко има вере тај ће увек бити позитиван и усмерен ка добру", поручио је игуман.

Први сачувани записи о манастиру су из 16. века, а основан је пре Косовског боја, као и многе задужбине Моравске Србије. У другој половини 16. века у овом манастиру је настало и једнокњижевно дело - Тумански апокрифни зборник.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Од 1966. године Тумане је био женски, а од 2014. мушки манастир, који сада има најмлађе братство. Баш као што нема тачан датум настанка, овај манастир нема ни јединствено име. Наиме, осим имена Тумане, може се чути и Тумани односно Туман, и сваки назив је тачан с обзиром да је и његово име резултат многобројних легенди. Према народном предању манастир је задужбина Милоша Обилића, за кога се верује да је владао у данашњем Браничевском округу. Пре одигравања Косовског боја, манастир још увек није био изграђен до краја, те је кнез Лазар свом властелину поруцио да прекине градњу уз речи “Ту мани”, и тако је према првој легенди настало име манастира.

 

Друга легенда говори како је јунак Милош Обилић ловећи у шуми надомак манастира, нехотице ранио подвижника Светог Зосима.Милош је желео да га спасе, међутим, када су дошли до места где се данас налази манастир, светац је, према легенди, замолио да га ту остави говорећи: “Ту мани, и пусти ме да умрем”.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".