Популарни шведски хеви метал бенд "Сабатон" јуче је на Јутјубу избацио нову хит песму "Lady of the dark", који је посвећен херојским делима велике Милунке Савић. 

Французи су је после Првог светског рата прозвали "српском Јованком Орлеанком", јер Милунка Савић важи за жену са највише ратних одликовања у историји ратовања. Између осталог је поносно носила француско одликовање Легије части.

Она је рођена у Копривници код Јошаничке Бање 1892. У Балканским ратовима 1912 и 1913 је учествовала "инкогнито" под именом Милун Савић. Њену "тајну" и њен анатомски пол открило је болничко особље кад је рањивана у Брегалничкој бици. Учествовала је и у Првом светском рату под командом војводе Путника и краља Александра Карађорђевића. 

Фото: Профимедиа/википедиа

 

 

Милунка Савић умрла је 5. октобра 1973 у Београду и сахрањена је на Новом гробљу у породичној гробници. Њени посмртни остаци су пребачини у Алеју великана и то 40 година након њене смрти, 10. новембра 2013.

Шведски бенд је пре ове песме избацио и за сад популарнију песму "Last dying breath" која је посвећена јуначким делима српске војске у Првом светском рату.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".