И док се нагађа ко ће имати част да нас представља на Евровизији у Торину, погледајте занимљивости популарних песама које се боре за прво место.

Констракта, Ин цорпоре сано

Чини се да је највећи "бум" у овом такмичењу направила талентована уметница Ана Ђурић, познатија под уметничким именом Констракта. Констракта је на феноменалан начин својим једноставним, а моћним наступом привукла пажњу беовизијске и евровизијске публике. 

Не само што је прва у чувеном Јутјуб трендингу, Констракта се од прве полуфиналне вечери невероватном брзином "увукла" међу главне фаворите, читав Твитер бруји о њој, а није мало познатих личности који су јој пружили подршку.

Фото: Јутјуб принтскрин/ RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

 

 

Осим чувене реченице којом почиње песма "Која ли је тајна здраве косе Меган Маркл?", стихова о тамним колутовима, увећаној слезини и аутомном нервном систему, кулминација песме стиже на самом крају, када можемо чути латинске речи којима је песма и насловљена, али и низ латинизама који стварају мистерију јер није свима јасно шта значе. Док је сам назив песме "Ин цорпоре сано" релативно познат, с обзиром на то да је "извучен" из латинске пословице "Менс сана ин цорпоре сано" ("У здравом телу здрав дух"), за коју се сматра да ју је први пут употребио Јувенал, римски сатиричар. Многима није јасно шта се то, судећи по Констракти, налази у здравом телу. Занимљив је сам контраст који се ствара, а дефинитивно је да Констракта овим шаље јаку поруку о којој се мора размислити на дубљем нивоу.

Сара Јо, Мушкарчина

- И како само са мном знаш ти,
Аман, љуби, немамо времена,
И тако са мном само знаш ти,
Доведи ме до Едена...

У целом тексту једна је реч која се понавља, а за коју многи нису чули јесте Еден. Знате ли шта ова реч заправо значи?

Фото: RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

 

 

Еден може имати двојако значење. У религији она означава првобитно саздани рај на земљи, односно рајски врт у којем су по Старом завету живели Адам и Ева.

Друго њено фигуративно значење је - предивно место, место највећег уживања, сласт.

Зорја Пајић, Зорја

 Талентована певачица Зорја Пајић, која нам се представила у Звездама Гранда и веома брзо одушевила музичку публику својим вокалним способностима, назвала је песму, коју потписује са својим супругом Лазаром, управо по свом имену: Зорја. 

Име Зорја изведено је имена од Зора, које је старо словенско народно име. Именица “зора” (почетак дана, свитање) узета је за лично име, а у старословенској митологији Зора је богиња јутра и свитања.

Фото: RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

 

 

Међутим, занимљиво је да је Зорја није њено право име, што је певачица и признала у емисији "Нека песма каже" на телевизији Војводина. Тада је певачица открила да јој је право име Зорица, а девојачко презиме гласи Јоксимовић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".