Ваше је да се придржавате правила здраве исхране која ће вам помоћи да изгледате и осећате се сјајно – увек!

Постоји неколико једноставних правила која су осмислили нутриционисти, а придржавање тога осигураће вам задовољство без стреса и последица по здравље. Ако их спроводите сваки дан, резултат у виду фит фигуре и доброг здравља је сигуран…

 

Ужина = протеини

Баш као што вас кеса грисина неће заситити на дуже стазе, тако неће ни јабука или неко поврће – ако је не комбинујете с протеинима. Организам ће се тако опскрбити биљним влакнима, док протеини осигуравају дужи осећај ситости. Осим тога, оваква ужина олакшаће регулисање нивоа глукозе у крви, а самим тим завараће глад и осигурати трајнију енергију него кад је реч о угљеним хидратима.

Што се тиче врсте протеина, изаберите нешто од овога: кашика путера од кикирикија, мало паковање сира, десет до 15 сирових бадема, лешника или ораха, два до три листића димљене ћуретине или тврдо кувано јаје.

 

Попијте воду чим се пробудите

Многима од нас, припрема јутарње кафе одмах након буђења је рефлексна радња. Но, након осам сати сна (без хране и пића) наш организам је дехидриран. Због губитка течности, успорава се метаболизам, а тело недовољно делотворно сагорева масноће. Осим тога, многи од нас погрешно тумаче жеђ као глад, што често условљава да једемо кад за то не постоји стварна потреба.

Зато попијте чашу воде одмах након буђења и увек имајте при руци флашицу воде током дана. Најновије студије показују да, ако дневно уносите до три чаше воде више него иначе, можете редуковати унос хране за 205 (или више) калорија. Ипак, избегавајте гашење жеђи газираним, калоричним напицима са шећером. Ако вас не задовољава укус воде, радије пијте биљне чајеве или лимунаду (без шећера).

Фото: Профимедиа

 

 

Паузе између оброка краће од пет сати

Овај савет треба схватити као златно правило динамике оброка у дану. Ужина у право време спречава онај осећај глади који је тешко контролисати, што несумњиво води у погрешан избор хране или преједање.

Ова динамика оброка такође одржава оптималну функцију метаболизма током дана. Дакле, ако ручате у подне, а вечерате у осам сати навече, онда поједите здраву ужину у четири сата, и то према саветима из првог правила.

 

Један од три

Када сте суочени с великим изазовом за један оброк – десерт, пиће и угљени хидрати (нпр, тестенина) – изаберите један “грех”, а прескочите остале. Ако поједете хлеб за оброк, а потом и колач, знајте да сте дефинитивно узели пуно више угљених хидрата него што можете сагорети, посебно ако се након оброка нећете бавити физичком активношћу. Ако пожелите слатко, онда изоставите хлеб уз оброк или га замените поврћем.

Фото: Профимедиа

 

 

Послуживање хране

Ово правило је свима логично кад су у питању многе врсте јела, али не и кад је реч о разним прилозима јелима, као што је помфрит. Дакле, избројте од десет до 12 комада и ставите помфрит на свој тањир. Исто се односи и на преливе и намазе. Узмите око две кашике наведених намирница на свој тањир, и то је све. Нема репете!

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".