Ваздухопловни "трејд", којим би пољско ратно ваздухопловство у Украјину упутило неке од укупно 23 "мига-29" којима располаже, док би, заузврат, добили бар исто толико америчких борбених авиона Ф-16 већ недељу дана представља кључни део дипломатске гимнастике којом Европска унија и Сједињене Државе покушавају да ојачају украјинске снаге у борби против Русије.

Ову тему покренуо је, пре недељу дана, шеф ЕУ за спољну политику Жосеп Борељ, наводећи да се Брисел спрема да Украјини обезбеди борбене авионе из арсенала чланица Уније, које су некада биле део Варшавског пакта.

Све очи су, истог трена, упрте у Румунију, Бугарску, Словачку и Пољску, које нешто више од три деценије од распада овог војно-политичког савеза и даље у наоружању имају неке од верзија авиона "миг-29" и "Су-25".

Фото: Танјуг/АП

 

 

Суштину ове идеје представља претпоставка да, с обзиром на развој рата у Украјини, властима у Кијеву ваља доставити авионе којима би тамошњи пилоти могли управљати без додатне обуке и, самим тим, одмах улетети у борбу.

Бројање авиона који ће, било је питање тренутка, долетети на украјинске аеродроме, престало је оног часа када су, једна за другом, Словачка, Пољска и Бугарска начелно одбациле ову идеју, тврдећи да "једва имају довољно летелица и за одбрану сопственог неба".

Фото: Танјуг/АП

 

 

Европски званичници су рачунали на десет словачких, 23 пољска и 16 бугарских авиона "миг-29", иако су све те државе у процесу замене тих летелица новијим, западним моделима. Истовремено, само шест од укупно 16 бугарских авиона овог типа било је у оперативном стању, иако су тамошњи пилоти пре неколико година тврдили да су те летелице, суштински, неупотребљиве.

Стање се, донекле, поправило прошле јесени када је руска компанија Бугарској испоручила резервне делове за ове авионе.

"Словачка неће слати борбене авионе у Украјину", рекао је портпарол словачког министарства спољних послова, наводећи да је Братислава упутила Кијеву гранате калибра 120 милиметара, гориво и противтенковске и противавионске пројектиле.

Бугарски премијер Кирил Петков је такође одбацио могућност да Софија пошаље авионе у Украјину, наводећи да тренутно нема на располагању довољно исправних летелица ни за одбрану сопственог ваздушног простора.

"Нећемо упутити авионе у Украјину, јер би то значило отворено мешање у украјински конфликт. Не подржавамо тај конфликт и НАТО није део тог конфликта", рекао је пољски председник Анджеј Дуда.

Американци су речи представника Словачке и Бугарске схватили прилично озбиљно, остављајући могућност Пољацима да се, ипак, предомисле, нудећи им ескадрилу вишенаменских авиона Ф-16.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Помињане су и Румунија и Мађарска, које су у прошлости, у наоружању имале ове авионе, па су се разбуктавањем сукоба у Украјини, појавиле спекулације да би у складиштима, могле имати још по неки од ових авиона.

Иако је Борељов план о брзој испоруци "мигова" Украјини пропао, амерички државни секретар Ентони Блинкен није одустао од ове идеје, нудећи авионе Ф-16 у замену за "авионе на којима би Украјинци могли да лете".

"Сарађујемо са Пољском како бисмо обезбедили било шта што можемо да дамо Украјинцима. Подржавамо их да Украјинцима обезбеде мигове, сухоје, авионе на којима Украјинци могу да лете", рекао је Блинкен у недељу.

Готово истовремено, кабинет пољског премијера навео је да та држава неће слати борбене авионе у Украјину. "Већ много помажемо на другим пољима", навели су Пољаци.

Такође, западни војни аналитичари "не виде" које би авионе Ф-16 Американци у овој трампи могли дати Пољацима, с обзиром на то да су на производним тракама, тренутно, летелице намењене Словачкој и Тајвану.

Пољаци су, пак, забринути да би давањем "мигова" Украјини, које су и сами добили на поклон од Немачке, у руске руке могла пасти модернија опрема и комуникациони уређаји, којима су те летелице у међувремену опремљене.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".