Процењује се да је до сада из Украјине избегло око 2 милиона људи и за очекивати је да ће тај број само расти.  

Наравно, тема број један свих светских медија је драма у Украјини, а ми вам доносимо преглед писања највећих портала из различитих земаља.

Сајт руског Спутњика је недоступан, а РТ највише пажње посвећује отварању хуманитарних коридора преко којих се евакуише цивилно становништво.

Фото: Принтскрин

 

 

Фото: Принтскрин

 

 

Друга страна, пословично, пева другачију песму. Украјинска правда насловну страну посвећује догађајима на територији своје земље и хуманитарним коридорима. Славе се наводне ратне победе домаћих војника и преноси вест да је у бомбардовању Суме страдао 21 цивил. У једној од вести тврди се да је "преко 12 хиљада Руса неутралисано током рата у Украјини".

Фото: Принтскрин

 

 

И амерички Њујорк Тајмс пажњу посвећује догађајима у Украјини. Истиче се да су украјинске снаге наводно успеле да задрже руско војно напредовање, али уз цивилне губитке. Такође, говори се о наводном медијском и дигиталном мраку у Русији и тешкој ситуацији кроз коју пролазе цивили у Украјини. 

Фото: Принтскрин

 

 

 

Си-Ен-Ен пише о тешкој ситуацији украјинског становништва и преноси информацију како руске породице користе украјинске инфо-центре за проналазак својих војника.

Фото: Принтскрин

 

 

Би-Би-Си је највећи део своје почетне стране посветио извлачењу становништа из ратом захваћених подручја и наводном убиству руског генерала Виталија Герасимова у близини Харкова. 

Фото: Принтскрин

 

Ројтерс пише о хуманитарном коридору у Суми, као о првом таквом који је настао договором две зараћене стране. Такође, преносе се вести о новим санкцијама за руске и белоруске олигархе и чињеница да је нафтна компанија Шел одустала од куповине руских енергената. 

Фото: Принтскрин

 

 

И у 24Франс фокус је на ратним дешавањима у Украјини. Француски медиј пише о хуманитарном коридору и скептицизму цивила, као и о напредовању руских војних снага. 

Фото: Принтскрин

 

 

АП такође преноси информацију о хуманитарним коридорима и жељи председника Зеленског да их има више.

Фото: Принтскрин

 

 

ДојчеВеле своју пажњу посвећује страху украјинских цивила током бежања из ратом захваћених области.

Фото: Принтскрин

 

 

Италијански РАИ преноси поруку украјинског председника Зеленског "остајем у Кијеву, не кријем се". Поред тога, преносе и вести о деморализацији руских трупа. И овај медији преноси информацију о прекиду сарадње Шела и руских нафтних компанија.  

Фото: Принтскрин

 

 

На Далеком Истоку је ситуација мало другачија - слабије се прати ситуација у Украјини. Кинески Глобал Тајмс наводи како ЕУ тражи начине да надокнади енергенте које је досад узимала од Руса, а ЦГТН преноси информације о одржавању треће рунде мировних преговора две зараћене стране.

Фото: Принтскрин

 

Фото: Принтскрин

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".