Тужилаштво је Ива Санадера у афери "Хипо" теретило да је као заменик министра спољних послова крајем 1994. и почетком 1995. узео провизију у противредности од 3,6 милиона куна, након што је та аустријска банка Хрватској одобрила кредит за куповину зграда дипломатских представништава.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Како се радило о времену у којем је Хрватска била у непосредној ратној опасности, Санадер је оптужен и да је ратни профитер.

- Врховни је суд прихватио жалбу оптуженика те укинуо пресуду Жупанијског суда у Загребу. Првостепеном је пресудом оптуженик проглашен кривим због казненог дела злоупорабе положаја и овлашћења уз примену Закона о незастаријевању казнених дела ратног профитерства и казнених дела из процеса трансформације и приватизације (даље: Закон о незастаријевању) - стоји у објави Врховног суда.

Санадер се терети да је искористио ратно стање за узимање провизије при склапању уговора. Стављено му је на терет да је договорио да му страна банка за учествовање у преговорима као противуслугу за улазак те стране банке на хрватско тржиште исплати провизију у готовини, у висини пет одсто одобреног зајма, пише Врховни суд у образложењу.

Врховни суд је објаснио и због чега укида пресуду за ратно профитерство. Кажу да није доказано да је поступање Иве Санадера негативно утицало на живот људи.

- Према оптужници страна банка је оптуженику исплатила износ провизије у противредности 3.610.528,18 куна. Таквим поступањем у ратом условљеном тешком финсијском и привредном стању Републике Хрватске, оптуженику је стављено на терет да је остварио противправну имовинску корист. Према оптужници износ остварене користи у несразмери је са угроженим темељним вредности државе и друштвене заједнице те интереса Републике Хрватске - додају из суда.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Врховни суд оцењује да је првостепени суд пропустио на правилан начин да утврди на који начин је поступак оптуженог имао штетан утицај на материјалне услове живота становништва у рату и привредног потенцијала државе, те других имовинских интереса или прихода државе у рату - кажу из суда.

Наглашавају и да ће поступак бити поновљен, као и да је у поновљеном поступку потребно с више пажње оценити јесу ли се у понашању оптуженика стекла сва битна обележја казненог дела злоупотребе положаја.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Потом је потребно оценити има ли места примени Закона о незастаревању односно, да ли је остварена знатна имовинска корист и несразмера. Првостепени суд ће донети нову на закону утемељену одлуку коју ће ваљано образложити - стоји у објави.

Санадер је у затвору од априла 2019. године када му је Врховни суд повисио казну за корупцију у случају "Планинска" на шест година затвора. 

(Индекс.хр)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".