Храбри добричина који воли своју Оливу, а из спанаћа црпи снагу да се бори против негативца Баџе оставио је неизбрисив траг и српској телевизији, а човек који је послужио као инспирација за творце цртаног лика звао се Френк "Роки" Фигл.

Рођен је 1968. године у Пољској У младости је био морнар, а када је пензионисан, радио је у крчми у граду Честеру, у Илиноис, у САД, где је био задужен за чишћење и одржавање реда у кафани.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Фигл је био познат као "табаџија". Редовно се тукао, а једна од последица било је и деформисано око, по чему је и добио надимак ("Pop-eye"-исколачено око). Пушио је лулу, те је причајући, померао је само једну страну уста. Деца су га обожавала јер их је забављао причајући им своје догодовштине из морнарских дана, током којих је пропутовао цео свет. Причао је да ниједну тучу у животу није изгубио - пишу администратори "Легенди деведесетих" и додају још занимљивих детаља:

https://youtube.com/shorts/a7LukHGmUDE?feature=share

Аутор цртаћа "Попај", Елзи Кризлер Сегар, рођен у Честеру, упознао је Френка када је био младић и слушао је његове догодовштине са другим клинцима. Морнара Попаја касније ће, захваљујући њему, доживети светску славу.

Сегар је и касније остао у контакту са Френком (Попајем) и помагао му финансијски. Говорио је да је Френк заиста био попут цртаног Попаја - добар, храбар и неустрашив. Олива је такође постојала. Звала се Дора Паскел и била је власница радње у Честеру. Физички и по начину облачења је заиста подсећала на чувену Оливу тако да нема сумње да је она била инспирација за овај лик.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".