Милановић је истакао да је летећи објекат совјетске производње долетео из Украјине, а у Хрватску је ушао преко Мађарске, изнад које је летео преко 40 минута. У хрватском ваздушном простору беспилотна летелица провела је нешто мање од седам минута, након чега је пала изнад загребачког Јаруна након што је остала без горива. Том приликом оштећено је неколико аутомобила који су били паркирани у близини и начињена је материјална штета.

Хрватски председник позвао је грађане да остану мирни и истакао да овај акт није усмерен против државе Хрватске. 

У Хрватској се појавила теорија о потенцијалној грешци у вези с путањом летелице. Како се наводи, у Житомирској области у Украјини, у близини Кијева постоји место које се зове Јарун. Нагађа се да је летелица лоше програмирана и да је кодирано погрешно име па је тако уместо код украјинског, летелица завршила изнад загребачког Јаруна. 

Огласио се Кијев

Саветник украјинског министра одбране Маркијан Лубкјивски изјавио је за Јутарњи.хр да летелица која је пала синоћ у Загребу није украјинска.

Он је, такође, рекао да се очекује званично саопштење украјинског министарства спољних послова.

Иначе, ради се о беспилотној летелици за снимање и прикупљање података и која није опремљена никаквим наоружањем. Летелица је из совјетске ере што објашњава ћирилична слова и црвену звезду петокраку који су уочени на олупини летелице.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".