Ове бебе остале су заробљене у Украјини, будући да је рат закомпликовао њихово спајање са биолошким родитељима из других земаља.

Због тога остаје нерешено питање њиховог држављанства, будући да, по украјинском закону, биолошки родитељи морају лично да потврде националност бебе.

Такође, рат је додатно отежао одговор на питање ко су њихови законски старатељи, као и то да ли се, и на који начин, могу одвести на сигурно.

Док парови у иностранству брину и покушавају да нађу начине како да преузму своје бебе, будуће сурогат мајке имају други проблем – због потписаних уговора принуђене су да остану у земљи упркос рату.

 

 

Власник компаније која нуди услугу сурогат-мајчинства "БиоТеxЦом" Алберт Точиловски каже да је био суочен са тешким избором – или да се у подруму направи одељење за негу ових беба, или да се око 40 жена које су биле близу термина порођаја вози преко Украјине у сред рата.

Обећао је да ће бебе бити збринуте и да ће, уколико се ситуација погорша, покушати да их евакуише.

Неки људи који су били у овом послу, попут агенткиње за спајање клијената и потенцијалних сурогат-мајки у Украјини, већ су побегли – иако су правне последице тога и даље нејасне.

Украјина је једна од ретких земаља које нуде услуге сурогат мајчинства странцима. Према неким проценама, имају највећу "индустрију сурогат мајчинства" у свету са чак 14 компанија које се тиме баве.

Њујорк тајмс пише да је посао у Украјини успео углавном због сиромаштва, јер сурогат мајке овде обично зарађују око 15.000 долара по детету.

Адвокати који су укључени у ове послове наводе да је у овом тренутку у Украјини око 500 трудница које треба да роде децу паровима из иностранства. Најчешће из САД, Европе, Јужне Америке и Кине.

У Украјини није дозвољено сурогат мајчинство за истополне парове, нити за парове који желе да изаберу пол свог детета.

(RTS)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".