Нови погон је отворен на локацији некадашњег Геокса који је прошлог лета затворио фабрику обуће у том граду, а Вучић је рекао током обиласка да ту већ ради 320 људи, као и да је међу њима највише оних који су радили у Геоксу.

Председник је истакао да ће до краја године у Текласу у Врању радити 1.500 људи и додао да су то сјајне вести за развој тог града и југа Србије.

"Плате у Текласу су од 50 одсто до дупло веће него што су радници имали у Геоксу", рекла је Вучић и додао да је због тога велика навала за запослење у Текласу.

Додао је да је пре у Геоксу радило око 1.200 људи и навео да ће сада немачки Хаикс и турски Теклас запослити више од 2.200 људи.

Истакао је да без тих инвестиција не би опстао Пчињски округ.

Председник се нашалио са власником Текласа и питао га да ли би могли, када све заврше што су планирали са започетим инвестицијама, за две до три године да уложе у изградњу још једне фабрике југу и добио потврдан одговор.

Фото: Профимедиа

 

Вучић је био изненађен и након руковања, прокоментарисао како је то у тренутку смислио и ишао на девизу "ако прође-прође" и да му је упалило, тако да ће видети да Теклас за неку годину изгради још једну фабрику у Трговишту или Бујановцу, где би биле најпотребније.

"Он је Турчин који перфектно и до краја држи своју реч", додао је Вучић.

На манифестацији поводом отварања поред председника Србије присуствују и министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Турске Хамиј Аксој.

Вучић је заједно са амбасадором Турске и власником Текласа засадио дрво у кругу фабрке.

Фото: Профимедиа

 

Подсетио је да Теклас већ има фабрику у Владичном Хану и подиже развој тог места и југа Србије.

На питање новинара како коментарише то што поједини у кампањи исмевају економске успехе Србије, Вучић је рекао да се људи који раде у новим фабркама сигурно томе не смеју већ су задовољни што имају посао.

"Упркос свима који су говорили како нећемо успети и како је само тешко... најрадоснији сам када видим задовољне и најсмејале људе", нагласио је Вучић.

Председник је обишао погоне Текласа и уверио се да на деловима за најпознатније светске брендове пише "маде и Сербиа".

У плану је да се у новог фабрици Текласа праве аутоделови за познате брендове као што су Мерцедес, Порше, БМW, Ауди, Фолксваген, Рено...

Фабрика ће имати и базен за рекреацију радника.

Прва фабрика у Србији Теклас компаније отворена је 2015. године у Владичином Хану и запошљава 1.093 радника од којих је 675 запослено на неодређено време, а 418 радника на одређено.

Компанија је најавила да планира да у Србији запосли укупно 2.500 људи.

Теклас производи, развија и дизајнира флуидне системе за линије за грејање и хлађење за аутомобилску индустрију широм света, са иновативним Приступим орјентисаним на купце вец 50 година.

Компанија Теклас основана је 1971. године, када је отворена прва фабрика екструдиране гуме и делове од бризгане пластике.

Данас ова компанија дизајнира, развија и производи системе за циркулацију течности и системе брисача за велике произвођаче у аутомобилској индустрији.

Са седам фабрика у четири земље и више од 3.600 запослених, Теклас представља глобалног добављача у ауто-индустрији.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".