"Несхватљиви су планови које су објавиле и Словенија и Хрватска за испоручивање убојитог оружја кијевском режиму. Иницијатори те авантуре морају бити свесни против кога ће то оружје бити употребљено“, рекао је Пилипсон.

Како каже, слање плаћеника и испоруке оружја у Украјину ометају нормализацију и дестабилизују ситуацију у региону, преноси Спутњик.

"Што се тиче незаконитих активности странаца на територији Украјине, плаћеника, снабдевања оружјем, наш став је непромењен. Таква активност додатно кочи нормализацију, потреса регион, доводи до деградације у области безбедности. Износимо те процене свим партнерима", додао је он.

Како је казао, неке европске земље проактивно настоје да задобију наклоност НАТО и Сједињених Америчких Држава у свом „жестоком неприхватању” догађаја у Украјини.

Директор департмана је навео да је руска страна „донекле збуњена” реакцијом словеначких званичника у смислу нивоа русофобије.

"Међуресорни споразуми се унилатерално крше. Грађани Словеније одбијају руске државне награде, предузимају се непријатељске акције према нашим представништвима у Љубљани. А то се дешава у позадини Дана руско-словеначког пријатељства установљеног прошле године - притом, на иницијативу словеначке стране“, објаснио је Пилипсон.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".