- Снимци које сам видела, начин на који су ти појединци на коњима третирали људска бића, то је ужасно - рекла је Харис.

Лидер демократа у америчком Сенату Чак Шумер позвао је америчког председника да се прекине са овом праксом која , како је нагласио, "пркоси здравом разуму" и изразио огорчење због прекомерне силе коју граничари користе за контролу људи у избегличком кампу.

На фотографијама и видео снимцима који су се појавили виде се агенти како покушавају да ухвате неке од хиљада миграната окупљених на граници дуж реке Рио Гранде, и како помоћу коња покушавају да их потисну назад ка Мексику.

Према подацима Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице, број становника пограничног кампа достигао је током викенда број од око 14.000 људи.


Мигранти су потврдили да су храна и други животни услови у кампу лоши, а уплашени због протеривања, неки од њих су поставили нови камп на мексичкој страни реке.

Мигранти који су враћени из пограничног кампа у Тексасу на Хаити, протестују на аеродрому, док се амерички председник Џозеф Бајден суочава са све већим притиском да заустави политику протеривања за коју су УН поручиле да није у складу са међународним нормама.

Скоро 10.000 миграната, углавном Хаићана, и даље се налази у лошим условима импровизованог кампа у близини реке Рио Гранде, на граници САД и Мексика, преноси Ројтерс.

Последњих дана америчке власти уклониле су најмање 4.000 особа са ове локације ради обраде у притворским центрима, а око 520 Хаићана депортовано је своју домовину са четири авионска лета, док ће се процедуре репатријације наставити , саопштило је америчко Министарство за унутрашњу безбедност.