Парастос страдалима је у манастиру Грачаница служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије. Петковић је, након парастора, положио руже на споменику невиним жртвама "Мишинг" испред Дома културе у Грачаници.


Он је, затим, са челницима Српске листе, политичким и институционалним представницима Срба са КиМ, представницима удружења киднапованих и несталих присуствовао и Академији "На заборав немамо право", поводом 18. године мартовског погрома.

Фото: Танјуг/Канцеларија за КиМ

 


Петковић је истакао да 17. март 2004. године представља злочин без казне и страдање српског народа на почетку 21. века у срцу Европе.

"Тај 17. март представља и нашу Голготу, али и наше Васкрсење, али чини ми се да је управо и све остало тако на Косову и Метохији - и Голгота и Васкрсење", рекао је Петковић.

Он је истакао да је тај дан у потпуности разоткрио праву природу идеологије зла према српском народу, на Косову и Метохији.

"То иде много даље и од уобичајених захтева албанских ектремиста у правцу потпуно етнички чистог простора Косова и Метохије очишћеног од Срба, али не само Срба, већ и потребе да се затре сваки траг српског постојања овде на простору КиМ", рекао је Петковић, а саопштила Канцеларија за КиМ.

Он је поручио да 17. март никада више не сме да се понови, већ морамо да га обележавамо и да га се сећамо, јер идеологију зла никада више не смемо да допустимо, зато што она руши све пред собом. Такође, истакао је да су нам мир и стабилност преко потребни и да нам је суживот и разговор са Албанцима преко потребан, јер је судбина одредила да заједно живимо на овим просторима.

Подсетимо, 17. марта је са простора Косова и Метохије протерано 4.012 Срба, а етнички је очишћено више градова и села. Спаљено је 935 српских домова и уништено 35 наших цркава, манастира и конака. Том приликом је оштећена црква Богородице Љевишке и манастир Девич. Убијено је 19 особа.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".