На твитеру у среду ујутру, налог Државне службе за хитне случајеве Викторије (Vicses News) известио је да се епицентар земљотреса налазио у близини Мансфилда у држави Викторији.

- Будите стрпљиви јер линије могу бити заузете - наводи се на твиту.
Првобитно је аустралијска влада регистровала земљотрес јачине 6 степени рихтера, али га је касније смањила на 5,9. Амерички геолошки завод такође је утврдио да је потрес био јачине 5,9 степени.
Видео снимци на друштвеним медијима показују да је најмање једна зграда претрпела мања оштећења и прекинути водови у централном пословном округу Мелбурна, другом по величини аустралијском граду, где су се могли видети људи на улицама након потреса.

Становници Мелбурна описали су свој шок и изненађење док су куће широм града почеле да се тресу, у граду који деценијама није имао земљотрес сличне величине. За сада нема извештаја о повређенима.
Темблор је био толико јак да се осећао чак до Аделаиде у Јужној Аустралији, удаљеној 800 километара (500 миља), и Сиднеја у Новом Јужном Велсу, удаљеном више од 900 километара (600 миља).

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Нема опасности од цунамија - наводи се у твиту ВИЦСЕС Невс. Геосајнс Аустралија саопштио је да је након земљотреса јачине око 4,0 степени дошло до потреса, на мање од пола сата након почетног шока.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Аустралија се налази у средишту тектонске плоче и због тога врло ретко доживљава озбиљне земљотресе, за разлику од суседног Новог Зеланда.

Најгори земљотрес у земљи икада догодио се 1988. године на северној територији, који је износио само 6,6 степени по Рихтеру, према извештајима Геосајнс Аустралије.

Земљотрес у Мелбурну догодио у тренутку вишедневних жестоких протеста у граду због строгих вишемесечних блокада које су уведене како би се спречило ширење Делта соја вируса Ковид-19.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Демонстранти су блокирали главне путеве и запалили бакље усред сукоба са полицијом, у неким од најгорих насилних протеста који су виђени у граду у последњих неколико година.

До данас је у федералној држави Викторија забележено укупно 30.224 потврђена случаја Ковида и више од 830 смртних случајева.