Бегонија

Бегонија која се узгаја због цвета избацује јако мало полена, а цвета непрекидно и веома обилно. И бегонија која се гаји због украсног листа је предиван украс сеновитих башта или тераса. Оне воле топлоту и влагу, не подносе директно сунце и не смеју никада бити без воде.

Петунија

Петуније испуштају слаб мирис који постаје много израженији када се гаје у великом броју. Међутим, њихов полен се не сматра алергеном.

Фото: Профимедиа

 

Камелија

Камелија има мирис једнако леп као и цвет. Камелија има на цвету и мушки и женски репродуктивни орган, односно самоопрашује се, те не расипа полен. Неодољива камелија је грм који цвета од јесени до пролећа.

Хибискус

Цветови хибискуса производе веома тежак полен који се не преноси ваздухом. Међутим, људи који пате од алергија треба да буду опрезни приликом конзумације чаја од хибискуса који је направљен од цветова јер чај може да садржи и полен.

Фото: Профимедиа

 

Ирис

Ирис не зависи од ветра. Нагнуте шкољке цвета савршено су дизајниране да намаме бумбара дубоко у цвет где је гозба нектара и где он својим ногицама скупља лепљиви полен и преноси га до следећег цвета.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".