Успешно одржавање орхидеја уме да буде веома изазован посао, посебно када се тиме не бавите професионално.

Један од проблема који се јавља код неге орхидеја је и труљење корена, јер је ово један од осетљивијих делова овог цвета.

Уколико корен изгледа тамно и гњецаво, вероватно је да је почео да трули. Али, како читав цвет не би пропао, примените ове савете и спасите орхидеју.

Фото: Профимедиа

 

1. корак

Пре свега, извадите цвет из "зараженог земљишта". Истресите сву земљу, како из саксије, тако и из шупљина између корена.

Обавезно користите рукавице и дезинфиковани алат, како се бактерије не би преносиле на друге делове цвета. Земљу уклоните помоћу дрвених штапића, уколико сама не испадне.

2. корак

Маказама исеците црне или омекшале делове корена, а остатак корена очистите неким фунгицидом, како бисте "убили" евентуалне остатке буђи или бактерија.

Водите рачуна где одлажете заражену земљу и труло корење, како не бисте оштетили остале биљке у саксијама, башти или дворишту.

3. корак

Потом орхидеју одложите на новине, а убрусом благо притискајте корен, како бисте га што више осушили. Орхидеју тако оставите од 12 до 24 часа, како би се корен просушио.

4. корак

Дезинфикујте саксију и ставите нову земљу за цвеће. Данас се може пронаћи чак и наменско земљиште за орхидеје, али и оно за било коју другу врсту биће сасвим довољно.

Фото: Профимедиа

 

Како да спречите труљење корена?

Труљење корена орхидеје у највећем броју случајева се дешава због претераног заливања. Уколико овај цвет остављате превише дуго да се натапа, то може бити проблем.

Такође, коришћење превише киселог земљишта, али и оног које није довољно растресито, такође може да оштети корење.

И последње, али не и најмање важно је да саксија има довољан број рупица, како би се вишак воде оцедио.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".