Борељ је након посета Албанији, Северној Македонији и БиХ у свом блогу оценио да рат у Украјини буди "жива сећања" на ратове током распада бивше Југославије и позвао све земље региона да наставе блиску сарадњу са ЕУ како би "Западни Балкан био миран, стабилан и чврсто на путу ка ЕУ".


"Европска унија је дубоко ангажована на Западном Балкану. Радили смо на томе да помогнемо да се залече ране сукоба, реше преостали спорови и модернизују друштва и привреде кроз перспективу придруживања Европској унији. Будућност Западног Балкана очигледно лежи у ЕУ јер они нису наше задње двориште, већ наш унутрашњи простор", написао је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ каже да је и пре почетка рата у Украјини дошло је до забрињавајућег поновног оживљавања тензија на Западном Балкану, при чему у први план ставља унутрашњу стуацију у БиХ и односе Београда и Приштине.

Он напомиње да је и на Западном Балкану видно "спољно мешање" у циљу дестабилзације земаља региона и слабљења ЕУ, при чему издваја, како наводи, "руске подмукле и добро документоване кампање дезинформисања".

"Путинов брутални напад на Украјину приморава све земље да направе избор. Избор између владавине права и владавине оружја, између поретка заснованог на правилима и света голе агресије. Са земљама које сам посетио смо уједњени у покушају да зауставимо нечувен рат у Украјини. Морамо да наставимо да блиско сарађујемо како би Западни Балкан био миран, стабилан и чврсто на путу ка ЕУ", нагалшава Борељ.

Високи представник ЕУ у свом блогу посебно је обратио пажњу на ситуацију у БиХ и поручио да лидери БиХ имају "посебну одговорност да заштите јединство, суверенитет и територијални интегритет своје земље".

"ЕУ је пут за опстанак европских народа. Њихов ангажман помаже у изградњи будућности њихових земаља као дела европске породице", закључио је Борељ.
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".