Пленковић је описао да је беспилотна летелица пала близу центра Загреба, у парку крај студентског дома у којем је смештено 4.500 студената, да је удар дрона направио велики кратер, оштетио неколико аутомобила, али да срећом није било жртава.

- Како бисмо се ефикасно носили са оваквим ситуацијама, битно је наставити даље јачати наше механизме за размјену информација и за брзе координисане одговоре. Стога вас позивам да поделите са нама све информације које бисте могли имати о овом инциденту - истиче Пленковић у писму европским и НАТО званичницима.

Пленковић наводи да је у овом случају пао извиђачки дрон, али и указује да би сутра то могао бити и наоружани, због чега је кључно успоставити механизме за детекцију и одбрану.

Писмо је Пленковић послао Столтенбергу као и шефовима држава или влада чланица ЕУ, предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, председнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен, високом представнику ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепу Борељу.

У досадашњој истрази утврђено је да се ради војном извиђачком дрону средњег домета са оперативним долетом од 1.000 километара, који је произведен у бившем Совјетском Савезу, као и да је у хрватски ваздушни простор ушао из Румуније и Мађарске, вероватно са украјинске територије.

Зоран Милановић истиче да се не зна ко је лансирао дрон, нити да ли је његова путања била намерна или је био ван контроле.

(СРНА)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".