Лондон је оптужио Кремљ да стоји иза покушаја да лажним представљањем прикупе поверљиве информације и компромитује британску владу.

Британске власти овај случај је толико потресао да су одмах ступили у контакт са компанијом "Јутјуб" како би се уклонио спорни видео који приказује министра Воласа који разговара са особом која се лажно представила као Денис Шмихаљ.

Министрарја унутрашњих послова Прит Пател такође је признала да је разговарала с лажним украјинским дужносницима, који су након што је утврђена превара, покушали и да контактирају и министарку културе Надин Дорис.

Рекли да Украјина жели да унапреди нуклеарни програм

Кратки исечак разговора са Воласом брзо се проширио интернетом, уз уз тврдње да се ради о шали са "Вованом и Леxусом", паром који је раније довођен у везу са преваром војводе Сасекса. На поменутом снимку види се да Волас је приказак како разговара из Пољске, док особа са друге линије тврди да Украјина жели да унапреди "нуклеарни програм", како би се тобоже одбранили од Москве.

Након што је позив објављен, Волас је како би се одбранио од скандала поручио да инвазија на Украјину "сигурно иде јако лоше за Кремљ" када су у стању да "намештају" монтиране снимке.

У настојању да се демантује скандал и одбрани министар, неименовани званичник британског министарства поручио је:

- Оно што не чујете је да министар обране такође каже да Уједињено Краљевство не може да има никакве везе са наводним украјинским нуклеарним амбицијама јер смо потписници Уговора о забрани ширења атомског оружја. 

Волас ипак у току разговора није изјавио ништа компромитујуће и осетљиво, али још увек није изашао са званичним саопштењем. Из његовог кабинета поручено је само како ће "читав интервју" бити објављен јавности за неколико дана.

Британци тврде "то је пракса пракса руских обавештајаца"

Комичарски пар "Лексус и Вован" и раније је циљао јавне личности. Познат је и скандал у ком се једном приликом нашао и Сер Елтон Џон, али и канадски премијер Џастин Тридо.

Британски медији тврде да се иза поменутог псеудонима крију Владимир Кузнњецов и Алексеј Стољаров, те да су они повезани са руским обавештајним службама, што они поричу истичући да су само комичари.

Британија би могла да повећа помоћ Украјини

Британске власти су покренуле истрагу која би требала да утврди како је уопште могло доћи до тога да лажни премијер украјине оствари контакт са британским министром.

Борис Џохнсон је у међувремену у понедељак отворио могућност да његова земља увећа војној помоћи Украјини након разговора са америчким председником Џозефом Бајденом и другим савезницима уочи сусрета шефоза земаља НАТО-а који је договорен за четвртак. 

"Даунинг Стрит" је истакао да су шефови земаља, укључујући француског Емануела Макрона, немачког Олафа Шолца и италијанског Марија Драгија, потврдили своју преданост "помоћи демократски изабраној влади у Кијеву средствима који су им потребни за одбрану".

(Индекс.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".