Након вишегодишњег тестирања овај систем ће бити стављен на располагање израелској противваздушној одбрани. Сматра се једним од највећих система упозорења, који садржи бројне сензоре за откривање летећих објеката.

Упркос развијеним радарским системима израелске ПВО, војска сматра да ће помоћу балона изградити прецизнију и ширу слику током ваздушног надзора. Према неким извештајима, "Небеска роса" је технолошки један од најнапреднијих система на свету, оспособљена да прати чак и маневрисање хиперсоничне крстареће ракете.

Према речима Моше Патела, директора Израелске организације за противваздушну одбрану, израда овог пројекта започета је пре деценије. -Овај систем ће крстарити на великим висинама и на тај начин моћи да детектује опасност из више праваца- тврди Пател.

"Небеска роса" развијена је заједничким напорима израелских и америчких војних техничара из Агенције за ракетну одбрану САД.

Један од разлога због којих се израелска војна индустрија одлучила на овакав подухват је континуирани развој иранских дронова и крстарећих пројектила, али и чињеница да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) протеклих година пресреле четири иранска дрона.

Процене израелских војних и обавештајних кругова указују на то да ирански дронови и крстарећи пројектили представљају главни безбедносни изазов за ову земљу, јер су у досадашњим сукобима које је Израел водио у овом веку, против њега коришћене само конвенционалне ракете.

С обзиром на снажан утицај Ирана на суседни Либан, "Небеска роса" ће бити распоређена на северу Израела, како би превенирала потенцијалне ракетне нападе Хезболаха, проиранске шиитске паравојне формације.

Ратна искуства Израела у овом веку обележена су ракетним нападима Хамаса и Хезболаха на насељена места. Оваква пракса пратила је све сукобе у савремено доба, од Друге интифаде (2000-2005), преко израелско-либанског рата 2006, операција "Ливено олово" 2008. и "Заштитна ивица" 2014, као и током последњег израелско-палестинског сукоба вођеног на пролеће прошле године.

Због специфичне географске структуре, у случају обнављања сукоба, готово сви већи градови и насељена места налазе се у домету ракета Хамаса и Хезболаха. Када се на то додају растући утицај Ирана као регионалне силе и развој његове војне технике, нема места чуђењу што је "Небеска роса" нашла своје место у борбеном поретку ИДФ-а.

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".