У свом видео обраћању Украјинцима ноћас, видно изнервирани Зеленски је изјавио да је Запад прошле године погрешно прорачунао, када је одложио санкције као и да је затим уследила руска инвазија, преноси Ројтерс.


„Рат пуног обима је почео. Сада има много наговештаја и упозорења да ће наводно оштрије санкције, попут ембарга на испоруку руске нафте Европи, бити уведене ако Русија употреби хемијско оружје“, рекао је Зеленски повремено ударајући рукама о сто.

„Једноставно нема речи... Ми, који смо живи, морамо да чекамо. Зар све што је руска војска урадила до данас не заслужује ембарго на нафту? Зар фосфорне бомбе нису оправдање за то? Гранатирано постројење за производњу хемикалија или гранатирана нуклеарна електрана то не захтевају", нагласио је украјински председник.



Зеленски је поручио да санкције морају бити „ефикасне и озбиљне” с обзиром на досадашње поступке Русије.

„Ако су пакети санкција слаби или не функционишу довољно снажно, ако се могу заобићи, то ствара опасну илузију за руско руководство, да ће им бити дозвољено да наставе да раде оно што сада раде“, рекао је украјински лидер и нагласио да његов народ то плаћа својим животима.

САД су већ увеле ембарго на испоруке руске нафте, али Европа, далеко више зависна од руске енергије, је у том смислу неодлучна.

Из Немачке, највеће европске економије, поручују да би увођење таквог ембарга изазвало рецесију и масовну незапосленост, наводи Ројтерс.


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".