Питање које се поново намеће јесте: " Да ли актуелан пад цене барела у свету значи да и нас чекају ниже цене".

Цена горива у Србији, по новој владиној уредби, формира се сваког петка. Пумпе практично на сваки петак од 15 х морају да се прилагоде новим околностима и да промене цене уколико за то има и основа. Уредба важи месец дана односно до 11. априла, што значи да ћемо још два пута гледати нове ценовнике петком. Шта ће бити после тога, за сада није познато.

Данас до 15 сати литар евродизела коштаће 198 динара, а бензина БМБ 95 премиум 176,05.

Фото: Н.Скендерија

 

 

Хоће ли се ове цене мењати после тога и колико?

Небојша Атанацковић власник једне приватне пумпе каже, да данас не очекује велико померање цене.

- Рекао бих да ће остати на овом нивоу, ако не буду биле и ниже. У ком правцу, међутим, цена иде, зависи од котизација великих трговаца дериватима. Они дају своје понуде и онда се ради просек у који увид има и ресорно министарство - рекао нам је Атанацковић.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије више пута је поновио да цена нафте у Србији зависи од оне у свету, али и да преливање поскупљења односно ниже цене нафте са берзе на Србију, није аутоматско.

- Цене на светском тржишту не могу тако брзо утицати и на цене код нас. Оптимистично је што су се цене нафте у свету мало смириле, али се промене са ценама веома брзо дешавају и тешко је рећи да ли можемо да будемо оптимисти када је реч о новим ценама данас, рекао је Мићовић за медије.

Мићовић каже и да је важно да се што пре изађе из садашње ситуације одређивања цена и да се препусти да тржиште формира део цене који се тиче тржишта, а да држава одређује део цене који се тиче дажбина.

Говорећи уопштено о ценама горива, председник Србије Александар Вучић недавно је рекао је јуче да цене енергената расту свуда у свету и да то треба очекивати и у нашој земљи.

- И у Србији цене свих нафтних деривати мораће да расту, јер то уопште не зависи од нас, као и цена гаса - рекао је Вучић.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".