Прича о лепотици која се удаје за звер није плод маште. Оваква прича је први пут објављена 1740. године у Француској. Њу је написала списатељица по имену Габријел Сузан де Вилноу према истинитим догађајима и ликовима. Права звер из ове приче је мушкарац по имену Петрус Гонсалвус, рођен 1537. на Канарским острвима, који је боловао од хипертрихозе или синдрома вукодлака - тада непознате и неизлечиве болести. 

Када је имао свега 10 година, Гонсалвус је био закључан у кавез и послат у Француску као поклон за крунисање краља Хенрија Другог. Иако је био закључан у подруму и третиран као звер, доктори су закључили да се ради о правом дечаку. Од тог тренутка су ствари почеле да се одвијају у Гонсалвусову корист.

Фото: Јутјуб принтскрин/Shining Heart

 

Краљ је одлучио да му обезбеди образовање. Иако краљ у њега није полагао велике наде, Гонсалвус се показао као добар ученик који је без већих потешкоћа успео да научи неколико страних језика и манире високог друштва. Гонсалвусов напредак најбоље се огледа у чињеници да је успео да постане угледан члан краљевске палате, што је значило добијање свих привилегија тадашње аристократије. 

Након смрти Хенрија Другог француски престо заузима краљица Катарина ди Медичи, његова супруга, која је важила за особу тешке нарави. Она је, из сумњивих побуда, креирала планове за женидбу Гонсалвуса. Приче са краљевског двора које су тада кружиле односиле су се на то како је краљица сматрала Гонсалвусов брак забавним као и да би волела да види децу која болују од хипертрихозе. 

Краљичини планови су се на крају обистинили. Гонсалвус је оженио девојку која је била краљичина имењакиња и са њом провео 40 година у браку током којег је рођено седморо деце.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".