Хелмут Оберландер, био је припадник одреда смрти који је убио скоро 100.000 људи, углавном Јевреја током Другог светског рата. Умро је у присуству својих најмилијих у својој кући, према локалном извештају.

Иако није оптужен за директно учешће у убијању људи у холокаусту, Оберландер је рекао да је у тинејџерским годинама био увучен у службу одреда смрти под претњом смрћу, додаје се у извјештају. Био је припадник контраобавештајне службе СС-а. Тврдио је да су његове дужности ограничене на слушање и превођење руских радио-емисија, посао тумача током интеракције између војске и локалног становништва и чување војних залиха, иако су сведочења других чланова Ек 10а у супротности са овом тврдњом.

Служио је као преводилац у јединици Ек 10а од 1941. до 1943. године. Од 1943. до 1944. распоређен је као пешадинац у Немачкој војсци.Једанаест година касније стигао је у Канаду и шест година касније добио држављанство те земље. Он није обавестио власти током подношења захтева за држављанство о улози коју је имао током холокауста.

Власти су откриле Оберландерову нацистичку прошлост везану за злочине над Јеврејима тек 1960-их година. Скоро 30 година касније, канадска влада је почела да ради на процесу одузимања држављанства на протесте неколико јеврејских организација за људска права које су тражиле његову депортацију.

Канадска администрација му је четврти пут одузела држављанство у јуну 2017. године због умешаности Оберландера у ратне злочине. Овај 97-годишњак приведен је на саслушање због доказа о учешћу у депортацији, али истрага против њега није никада добила правни епилог. Преминуо је у четвртак у Ватерлоу.

Јеврејске организације за заштиту права које траже Оберландерову депортацију осудиле су спори поступак који није успео да донесе правду за десетине хиљада живота изгубљених у Холокаусту кривећи умешане људе.

- Јеврејска заједница Канаде изражава фрустрацију јер држава није депортовала и процесуирала бившег преводиоца за нацистички одред смрти, који је ушао у Канаду са фалсификованим документима и биографијом у којој није било речи о његовој ратној прошлости - наводи се у саопштењу које је објавила јеврејска организација Б’наи Бритх Цанада.

- Мирна смрт Хелмута Оберландера на канадском тлу мрља је наше националне савести - рекао је Михаел Мостин, извршни директор организације.