Издвајамо 7 најбољих опција које ће вам помоћи да побољшате функцију мозга без лекова.

Kафа

Kафа је вероватно најпопуларније ноотропно пиће. Већина његових користи за мозак долази од кофеина, иако садржи и друга једињења, попут хлорогенске киселине, која такође могу утицати на ваш мозак. Једна студија је показала да кофеин може побољшати концентрацију, време реакције и памћење. Kафа вас такође може спасити од Алцхајмерове болести. Имајте на уму да је познато да је кофеин сигуран у дозама до 400 мг дневно (око 4 шоље).


Зелени чај

Зелени чај има много мањи садржај кофеина од кафе. Међутим, такође се може похвалити са два ноотропна једињења – л-теанином и епигалокатехин галатом. Истраживања показују да л-теанин може подстакнути опуштање, а у комбинацији с кофеином може побољшати фокус. Осим тога, може имати благотворне ефекте на ваш мозак или се чак борити против неуродегенеративних болести.

Kомбуха

Kомбуха је ферментисано пиће које се обично прави од зеленог или црног чаја, као и од воћа или биљака. Његова главна предност је то што дозвољава корисним бактеријама званим пробиотици да уђу у црева. У теорији, побољшање здравља црева могло би побољшати функцију мозга преко осе црева и мозга, двосмерне комуникационе линије између црева и мозга. Међутим, нека истраживања сугеришу да је конзумирање комбухе повезано са побољшаном функцијом мозга. Kомбуху можете сами скувати или купити готову у супермаркету.

 

Сок од поморанџе

Сок од поморанџе богат је витамином Ц: 1 чаша обезбедиће вам око 93% дневне вредности овог нутријента. Занимљиво је да овај витамин може имати корисна својства за мозак. Студије су показале да су људи са вишим нивоом витамина Ц у крви или већим уносом витамина Ц имали боље показатеље пажње и памћења од људи са нижим нивоима у крви. Међутим, недостаци слатког сока од поморанџе могу надмашити користи. Сок има много више калорија од самог воћа, а велики унос додатог шећера повезан је са стањима као што су гојазност, дијабетес типа 2 и срчане болести. Најбољи начин да добијете овај витамин је једноставно конзумирање поморанџе. Цело воће садржи мање калорија, мање шећера и више влакана него сок од поморанџе, а истовремено вам даје 77% дневне вредности витамина Ц.

Сок од цвекле

Цвекла је тамноцрвено коренасто поврће које је природно богато нитратима, које ваше тело користи за оксигенацију ћелија и побољшање протока крви, процес који може играти улогу у вашем мозгу и његовим деловима говора, учењу и сложеним одлукама. Сок од цвекле може појачати овај ефекат повећањем производње азот -оксида.

Сок од боровнице

Боровнице су богате биљним полифенолима који могу побољшати рад мозга. За то су у великој мери заслужни антоцијани, антиоксиданти који овим бобицама дају прелепу плаво-љубичасту нијансу. Слично, сок од боровнице садржи ова једињења. Истина, само појести шаку ових бобица и даље ц́е бити здравије.

 

Kефир

Kао и комбуха, кефир је ферментисано пиц́е које садржи пробиотике. Међутим, прави се од киселог млека, а не од чаја. Може помоц́и вашем мозгу у функцији промовишуц́и раст корисних бактерија у цревима. Kефир можете сами направити, али биц́е много лакше купити готов у било ком оближњем супермаркету. Алтернативно, одлучите се за незаслађен јогурт, који такође може садржати пробиотике.

(Женски магазин)