Репортер "Новости" налази се на бирачком месту у згради вртића "Тесла - наука за живот" на Новом Београду, где је јутрос први гласао човек који има 91 годину.

За позицију шефа државе осам кандидата

За позицију шефа државе снаге ће одмерити осам кандидата и онај ко освоји највише гласова водиће земљу у наредних пет година.

Нова Влада Србије, која би требало да буде формирана након што се оконча изборни процес, биће 17. по реду од 1990. године. Последњих пет влада, од 2012. године, већински је чинила Српска напредна странка, која је сваког пута за свог коалиционог партнера изабрала Социјалистичку партију Србије.

Право гласа има 6.501.689 гласача

Како је утврдила Републичка изборна комисија, право гласа на данашњим изборима има 6.501.689 гласача, који ће своје право моћи да остваре на 8.255 бирачких места, од којих је 29 у казнено-поправним заводима и 77 у иностранству, и то у 34 државе.

Они ће бирати председника Србије између осам кандидата, који су жребом заузели следећа места на листићу: Миша Вацић (Српски патриота), Биљана Стојковић (Коалиција "Морамо"), Бранка Стаменковић (Коалиција "Суверенисти"), Задравко Понош ("Уједињени за победу Србије"), Милица Ђурђевић Стаменковски (Заветници), Александар Вучић ("Александар Вучић - Заједно можемо све"), Милош Јовановић (НАДА) и Бошко Обрадовић (Двери).

За парламент се бори 2.912 кандидата са 19 листа

За 250 места у републичком парламенту бориће се чак 2.912 кандидата са 19 листа, на којима је више од 80 политичких организација - партија, покрета, удружења грађана и платформи.

На првих пет места на листићу за парламент редослед је следећи: "Александар Вучић - Заједно можемо све", "Ивица Дачић - Премијер Србије", Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор, Др Војислав Шешељ - СРС, Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије (ССП, ННС, Демократска странка ДУВМ - ВМДК, Странка Македонаца Србије, ПСГ, Удружени синдикати Србије "Слога", Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Влашка странка).

Фото: П. Милошевић

 

 

Затим следе листе "Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Српска коалиција НАДА"; Милица Ђурђевић Стаменковски (Заветници); "Муфтијин аманет-Странка правде и помирења - Усаме Зукорлић"; "Морамо - Акција - Еколошки устанак - Ћута - Не давимо Београд - Небојша Зеленовић"; "Суверенисти - Саша Радуловић (ЂБ) - Милан Стаматовић (ЗС) - Др Јована Стојковић (ЖЗС)"; Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС - Милош Парандиловић; Заједно за Војводину - Војвођани (Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Војводину); СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин; Борис Тадић - "Ајмо људи" - Социјалдемократска странка - Нова странка - 1 од 5 милиона - Толеранција Србије - Уједињени покрет зелених Србије - Бошњачка грађанска странка - Странка Црногораца; Алтернатива за промене - Албанска демократска алтернатива; Коалиција Албанаца Долине; "Отете бебе Ана Пејић"; Ромска партија - Срђан Шајн; Руски мањински савез - Милена Павловић, Павле Бихали Гаврин (Српско-руски покрет, Српско руска партија "Вукови", Покрет Грка Србиза).

Цензус за парламент три одсто

Да би ушле у парламент, изборне листе морају да пређу цензус од три одсто. Проценат неопходних гласача који дају поверење странци да би сели у посланичке клупе смањен је пре две године са пет на три одсто.

Када је реч о мањинским странкама, којих на овим изборима учествује осам, за њих важи тзв. природни праг, по којем им је, у случају да гласа више од три и по милиона бирача, потребно око 15.000 гласова за један мандат.

Фото: П. Милошевић

 

 

На овим изборима грађани са Косова и Метохије ће због скандалозне одлуке приштинских власти да им се не дозволи гласање у покрајини, своје бирачко право моћи да остваре у четири општине на југу централне Србије - Куршумлији, Рашки, Бујановцу и Тутину.

Биралишта ће данас бити отворена у 7 часова, а затварају се у 20 часова. Изборе ће надгледати и скоро 5.300 домаћих и страних посматрача, међу којима су ЦРТА, ОЕСБ, делегације Европског парламента и Савета Европе...

И кафане гласачка места

Осим у објектима јавних служби, школама, вртићима, месним заједницама, поједини грађани ће своје бирачко право остваривати и на необичним местима за гласање. У гласачка места тако су претворене поједине кафане, попут "Код Ђукића" у Младеновцу, ресторани, као што је "Романтична ноћ" у београдској Калуђерици, али и локални маркети и куће. На списку су и парохијски домови, амбуланте и просторије Црвеног крста.

Битка за два града и 12 општина

Становници два града и 12 општина у Србији данас ће, осим за председничке и парламентарне изборе, гласати и на локалу. Осим у Београду и Бору, одборници ће се бирати у Аранђеловцу, Смедеревској Паланци, Севојну, Лучанима, Књажевцу, Медвеђи, Бајиној Башти, Дољевцу, Кули, Кладову, Мајданпеку и Сечњу.

Фото: П. Милошевић

 

 

Мајданпек је одборнике бирао 2018. године, као и Дољевац, Кладово, Кула и Лучани. Пре истека мандата, председници тих општина поднели су оставке, уз образложење да ће њихове суграђане мање коштати да "све изборе заврше ове године". И у Медвеђи, Књажевцу, Сечњу и Бајиној Башти гласа се ванредно. У већини осталих градова и општина локални избори су одржани 2020. године, тако да им мандат истиче тек 2024.

Изборе надгледа и 531 странац

Укупно 23 стране организације, удружења или представника страних држава, са 531 посматрачем надгледаће данашње изборе у Србији.

Тако ће своје посматраче, поред ОЕБС, Савета Европе и Европског парламента, између осталог, имати и Амбасаде САД, Велике Британије, ЕУ, Белгије, Холандије, Канаде... Дозволу да надгледа изборе добило је 27 америчких дипломата, девет британских, по троје из Амбасада Белгије, Холандије и Канаде, четири посматрача имаће мисија ЕУ у Београду. Централна изборна комисија Русије имаће два посматрача, Цивилна комора Русије шест, а Парламентарна скупштина ОДКБ - осам.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".