Оптужба искусног републиканског оперативца појавила се у тренутку када је Трампова платформа у жестоком проблему, а конзервативци подељени по другим десничарским алтернативама Твитера укључујући Трутх, Габ и Геттр.

У суботу увече, Стоун је отишао на Истину, друштвену мрежу која себе назива уточиштем за слободу говора, да би објавио "истину"о "радикалном исламу“, укључујуц́и фотографију старог беџа Трампове кампање и коментар: "Трамп такође поново упозорава на растуц́у претњу тероризма због успона радикалног ислама".

Истина, која има цензоре вештачке интелигенције који раде у позадини, на пост је залепила упозорење на "осетљив садржај“, додајуц́и да Стоунова објава "можда није прикладна за сву публику“.

"Зашто би ово био цензурисани садржај на ТрутхСоциал-у?“ Стоун је написао у накнадном посту који садржи исти беџ Трампове кампање. Приметно је да други пост није добио упозорење о садржају.

У недељу увече, Стоун је за Дејли бист рекао да је инцидент био "техничка грешка".

Стоунова тврдња да је "цензурисан“ уследила је након што су друге Трампове присталице и корисници Истине тврдили да су уц́уткани на платформи, која је лансирана крајем фебруара. "Дакле, вечерас сам био цензурисан на #ТрутхСоциал“, написао је корисник у суботу увече.

Дејли бист је и раније извештавао да су Трампову мрежу преплавили "ботови" и недозвољено преузели велика имена попут НФЛ, ТМЗ и НАСЦАР.

Ово није први пут да се Стоун сукобио на десничарским алтернативним платформама. У августу 2021. привремено је избачен из Геттр-а Џејсона Милера, што је Стоун приписао својој дуготрајној свађи са Стивом Беноном, пријатељем Милерове Геттр операције.

"Више лажних налога Роџера Стоуна је суспендовано након жалби корисника, али је и његов прави Геттр налог такође ненамерно суспендован“, рекао је тада Милер за Салон. "Његов прави налог је тренутно активан, а сви лажни налози су уклоњени".

Фото: Танјуг/АП

 

Проблеми

Иначе, Трампова друштвена мрежа упала је у озбиљне проблеме. Најављивана као Истина која ће се супротставити "тиранији великих технолошких компанија", свега шест недеља од лансирања 21. фебруара, чак 1,5 милиона људи чека да јој приступи.

Истина много личи на Твитер који је био Трампово омиљено гласило све док није трајно избачен са мреже после напада на Капито. Проблем са Истином је што није доступна за андроид телефоне, браузере и, генерално, никоме ван САД.

Док су ЈуТјуб, Инстаграм, Тикток и Фејсбук међу 10 најскиданијих апликација, Трампова Истина - после првог бума, није ни у првих 100. Они који су успели да истраже апликацију каже да им делује помало "празњикаво" без неких великих гласова америчке деснице. То је довело до, како се наводи у једној студији, драматичног пада "скидања" апликације од 95 посто.

Исто тако, експерти су збуњени зашто Истина има толико проблема. Неки сматрају да је то последица партнерства са Рамблом, платформом за дељење снимака која личи на ЈуТјуб и која је требало да буде "критична кичма" инфраструктуре сајта.

Ако је и то разлог, зашто је потребно толико много времена да се проблеми среде?. "Требало би да све буде сређено у року од неколико дана, не недеља", рекао је ББЦ-у извор у Републиканској странци близак Трампу. "Увек ће бити проблема на почетку али би они до сада већ требало да буду решени. Нико не зна зашто нису.

Са друге стране, тврди се да је Трамп бесан што нема више корисника, иако се они који су успели да се улогују рекли да већ месец дана није објавио ниједну "истину".

Ако успеју да се покрену и среде проблеме, Истина би могла да буде озбиљан ривал Габу и Геттру. Експерти кажу да је Трамп "звезда" и да ће се свака апликација која се хвали "слободом говора" поставити на трепавице да га привуку на своју страну.

До тада, платформа која је наводно требало да се супротстави џиновима Силиконске долине, једва да стоји на својим ногама.

Курир.рс

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".