Optužba iskusnog republikanskog operativca pojavila se u trenutku kada je Trampova platforma u žestokom problemu, a konzervativci podeljeni po drugim desničarskim alternativama Tvitera uključujući Truth, Gab i Gettr.

U subotu uveče, Stoun je otišao na Istinu, društvenu mrežu koja sebe naziva utočištem za slobodu govora, da bi objavio "istinu"o "radikalnom islamu“, uključujući fotografiju starog bedža Trampove kampanje i komentar: "Tramp takođe ponovo upozorava na rastuću pretnju terorizma zbog uspona radikalnog islama".

Istina, koja ima cenzore veštačke inteligencije koji rade u pozadini, na post je zalepila upozorenje na "osetljiv sadržaj“, dodajući da Stounova objava "možda nije prikladna za svu publiku“.

"Zašto bi ovo bio cenzurisani sadržaj na TruthSocial-u?“ Stoun je napisao u naknadnom postu koji sadrži isti bedž Trampove kampanje. Primetno je da drugi post nije dobio upozorenje o sadržaju.

U nedelju uveče, Stoun je za Dejli bist rekao da je incident bio "tehnička greška".

Stounova tvrdnja da je "cenzurisan“ usledila je nakon što su druge Trampove pristalice i korisnici Istine tvrdili da su ućutkani na platformi, koja je lansirana krajem februara. "Dakle, večeras sam bio cenzurisan na #TruthSocial“, napisao je korisnik u subotu uveče.

Dejli bist je i ranije izveštavao da su Trampovu mrežu preplavili "botovi" i nedozvoljeno preuzeli velika imena poput NFL, TMZ i NASCAR.

Ovo nije prvi put da se Stoun sukobio na desničarskim alternativnim platformama. U avgustu 2021. privremeno je izbačen iz Gettr-a DŽejsona Milera, što je Stoun pripisao svojoj dugotrajnoj svađi sa Stivom Benonom, prijateljem Milerove Gettr operacije.

"Više lažnih naloga Rodžera Stouna je suspendovano nakon žalbi korisnika, ali je i njegov pravi Gettr nalog takođe nenamerno suspendovan“, rekao je tada Miler za Salon. "NJegov pravi nalog je trenutno aktivan, a svi lažni nalozi su uklonjeni".

Foto: Tanjug/AP

 

Problemi

Inače, Trampova društvena mreža upala je u ozbiljne probleme. Najavljivana kao Istina koja će se suprotstaviti "tiraniji velikih tehnoloških kompanija", svega šest nedelja od lansiranja 21. februara, čak 1,5 miliona ljudi čeka da joj pristupi.

Istina mnogo liči na Tviter koji je bio Trampovo omiljeno glasilo sve dok nije trajno izbačen sa mreže posle napada na Kapito. Problem sa Istinom je što nije dostupna za android telefone, brauzere i, generalno, nikome van SAD.

Dok su JuTjub, Instagram, Tiktok i Fejsbuk među 10 najskidanijih aplikacija, Trampova Istina - posle prvog buma, nije ni u prvih 100. Oni koji su uspeli da istraže aplikaciju kaže da im deluje pomalo "praznjikavo" bez nekih velikih glasova američke desnice. To je dovelo do, kako se navodi u jednoj studiji, dramatičnog pada "skidanja" aplikacije od 95 posto.

Isto tako, eksperti su zbunjeni zašto Istina ima toliko problema. Neki smatraju da je to posledica partnerstva sa Ramblom, platformom za deljenje snimaka koja liči na JuTjub i koja je trebalo da bude "kritična kičma" infrastrukture sajta.

Ako je i to razlog, zašto je potrebno toliko mnogo vremena da se problemi srede?. "Trebalo bi da sve bude sređeno u roku od nekoliko dana, ne nedelja", rekao je BBC-u izvor u Republikanskoj stranci blizak Trampu. "Uvek će biti problema na početku ali bi oni do sada već trebalo da budu rešeni. Niko ne zna zašto nisu.

Sa druge strane, tvrdi se da je Tramp besan što nema više korisnika, iako se oni koji su uspeli da se uloguju rekli da već mesec dana nije objavio nijednu "istinu".

Ako uspeju da se pokrenu i srede probleme, Istina bi mogla da bude ozbiljan rival Gabu i Gettru. Eksperti kažu da je Tramp "zvezda" i da će se svaka aplikacija koja se hvali "slobodom govora" postaviti na trepavice da ga privuku na svoju stranu.

Do tada, platforma koja je navodno trebalo da se suprotstavi džinovima Silikonske doline, jedva da stoji na svojim nogama.

Kurir.rs

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".