Међу основцима, поготово у београдским школама, завладао је опасан тренд пушења краткотрајних електронских цигарета. Осим што пуше у школским двориштима и ван школе, има случајева да се то дешава и у школским тоалетима. Примаријус др Петар Боровић, који деценије посвећује борби против пушења, каже да деци треба објаснити лепо последице конзумирања ових цигарета, не плашити их, и напомиње да са њих она лако прелазе на обичне цигаре.  

Ленка С. чије дете иде у Основну школу у Миријеву, такође каже да деца већ од петог разреда доносе електронске цигарете, те да је и од свог детета сазнала да се оне конзимирају и у школским тоалетима.

- Деца у Основној школи у Миријеву, у које иде моје дете, већ од петог разреда доносе електронске цигарете у школу и пуше их, што је мени потпуно шокантно, и у школским тоалетима. О томе нико ништа не зна, рекло би се, и од особља школе. Неколико пута ми се десило када сам отишла у школу по дете да видим петаке и шестаке да их конзумирају. Разговарала сам са својим дететом о томе и он ми је рекао да електронске цигарете углавном доносе имућнија деца, а да они онда сви заједно то конзумирају - прича Ленка за Телеграф.

Фото: Д.Миловановић

 

 

"Њих неколико пуши једну електричну цигарету"

Додаје да јој је син објаснио да су многа деца радознала, а да су то цигарете са воћним укусима који су њима примамљиви.

- Као родитељ била сам потпуно шокирана, и о томе сам обавестила једну од наставница у школи. Међутим, стичем утисак као да нико од наставника у школама или бар у основној школи у коју иде моје дете не обраћа пажњу уопште на тако нешто. Већина деце су радознала, ја сам причала са неким другарима мог детета који су пробали и неки од њих су згрожени, док се другима свиђа. Додатни шок је то што у време короне и других вируса који харају на све стране, њих по 10, 15 деле ту електричну цигарету. Ми родитељи би требало да апелујемо на школе да озбиљније проверавају децу и строго забране доношење таквих ствари у школу - напомиње она.

Деца код педагога

Друга мајка чије дете иде у Основну школу у Гроцкој, каже за Телеграф да се на сваком одмору могу видети деца, поготово петаци који пуше ове цигарете за које говоре да су дечије.

- Правдају се тиме да немају дим а имају укус. Родитељи су шокирани, затечени. Деца су због тога ишла чак и код педагога. Нема одмора да се деца не виде да пуше то, и то у школском дворипшту - каже ова мајка за Телеграф.рс која се пита како је могуће да је то доспело у руке деце:

- Не знам само како деца долазе до цигарета. Ко им то продаје, илити ко им купује?

Са електронских на стандардне цигарете

Примаријус др Петар Боровић, који је више од четири деценије посветио саветовању за одвикавање од пушења, каже за Телеграф.рс да су електронске цигарете мање штетне од стандардних али да су штетне, и да поготово не треба да дођу до руку деце.

- По закону, продавци не би смели да их продају млађима од 18 година. Значи, или неко крши закон или се деца сналазе на другачији начин. Одакле им та идеја, то није било до сада уобичајено - пита се прим.др Боровић и наставља:

- Оне су штетне. Имају додатке и разликују се од групе до групе. Радили смо анализе које су показале да се у њима налази никотин који је јак отров, налазе се додаци који су мирисни и неке хемикалије. Али, све се разликује од цигарете до цигарете.

Електронска цигарета, како каже Боровић, старијим особама може да помогне у одвикавању од стандардних, док је код младих то другачије. Представља увод у пушачки стаж.

- Код младих, напротив, направиће проблем јер ће деца касније највероватније прелазити на стандардне цигарете. С треће стране, никотин је једна јака дрога, од које огроман број пушача буде завистан. Кад се почне са пушењем, тешко се оставља. Нема наркомана који практично није био пушач. Неће сви бити наркомани, наравно, али цигарета води и ка томе, јер је она створила пут у мозгу да дрога дође као неки наставак. Према томе треба радити здравствено-васпитни рад са децом, озбиљно схватити, не плашити их, дати им информације а деци кад се објасни, она схвате и више неће бити екпериментисати - саветује саговорник Телеграфа.

Боровић каже да не постоји део у организму на који цигарета утиче негативно, а детаљно нам је објаснио зашто лекари не воле када их конзумирају девојчице, а зашто када то раде дечаци пре пубертета. 

- Кад особа повуче уплућа дим те елекронске цигарете он се раствара у крвотик  и за пар секунди то растворено утиче и на мозак, и на срце... Практично нема дела организма на који неће утицати. Проблеми се неће јавити одмах, дете ће пуштити и рећи ће: "Ето, није се ништа догодило". Касније, међутим, може доћи до оштећења, поготово што се у цигаретама налазе неке компоненте које нису добре. Никотин је велики отров, нема потребе да га деца уносе. Плућа временом могу да буду оштећена, у њима се задржава око 4 до 5 одсто продуката, све остало ће прећи у крвоток.

Утицај на цео организам

- Не волимо да девојчице пуше јер ако оне пуше касније ће имати проблем и са циклусима и са трудноћом, могу се јавити разни проблеми код деце које рађају, али и да теже остају мајке. Дечаци никако не треба да пуше, а они који пуше пре пубертета, то јако лоше утиче на њихове полне жлезде, слабије се развијају. Значи обично такви дечаци не достигну физичку зрелост, мишићну масу и коштано зглобну масу, заостану у развоју, имају честе проблеме са сперматозоидима, не могу да лако постану очеви. Оно што дечаке у пубертету највише на свету погађа а тада желе да се доказују, јесу мушке димензије. Шта се догађа? Под дејством никотина и других отрова, делови пениса се не развијају како треба, заостану у расту и онда су они искомплексирани. Зато је важно да деца схвате да електронске цигарете не воде ничему, на крају ће постати пушачи прави, жутих зуба, према томе, живот је леп, треба га живети нормално - поручује прим. др Боровић.

Према подацима објављеним у најновијем Здравствено статистичком годишњаку Србије за 2020, скоро 40 одсто становника Србије узраста 15 и више година има навику сталног или повременог пушења.

Када су деца у питању, званична истраживања показују да сваки десети ученик у Србији, старости од 13 до 15 година пуши цигарете, подједнако и девојчице и дечаци. Наиме, 37 одсто ученика бар једном је пробало цигарете, а 43 одсто неки дувански производ. Девет одсто младих пуши наргиле, а шест одсто користи електронску цигарету.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".